Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

Uspješno svladajte strah od visina

Visina
Foto: Thinkstock
19.01.2015.
u 21:00

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Imam 23 godine i strah od visine. Sve to ne bi bio problem da mi nije velika želja baviti se planinarstvom i alpinizmom.

Uz to radim u građevini pa sam i na radnom mjestu često na visini. Problem nije toliko velik ako se mogu uhvatiti rukama, ali ako treba hodati po rubu ili pak uspraviti se na krovu, tada se osjećam nelagodno i otežano se krećem. Volio bih da mi odgovorite može li se provesti terapija te može li to upućivati na neki drugi problem, npr. problem s ravnotežom?

Odgovara Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar

Ovakav strah ima svoje temelje u realnosti i u nagonu za održanjem života, to nije fobija od visine.

Dakle, velika većina ljudi nije u mogućnosti samo tako krenuti i uspravno hodati po krovu. U tome postoje kulturne i osobne razlike, no to je neki prosjek. Prema tome, nema potrebe za liječenjem, nego ćete vrlo vjerojatno upornim izlaganjem tim situacijama uspjeti svladati strah do te mjere da će biti koristan, a neće sputavati dok ste na visini. Također, to nema veze s centrom za ravnotežu ili s nekim drugim tjelesnim stanjem (iako, osjetila mogu varati – pa se u tim situacijama gotovo redovito osjećamo “nesigurno” na nogama).

>>3D rat protiv 
fobija

>>Osjetila sam jaku lokaliziranu bol u lijevom dijelu leđa tik ispod lopatice

Komentara 3

IV
ivanamitrovic909
12:33 09.11.2015.

Jos od malena se jako plasim visine i kada vidim nekog da je visoko uznemirim se i mahinalno cucnem. Izbegavam tj nikada ni ne idem na takva mesta ali najveci problem je sto stalno kad kazem stalno mislim u proseku na svake dve sedmice sanjam da sam na nestabilnom visokom mestu i nikada ne padnem nego se probudim uplakana i uplasena pa me zanima dali mogu nekako da uticem na to tj da prestanu ti snovi.? Molim vas odgovorite.

IK
ikonoklast
22:30 19.01.2015.

i ja imam strah od visine ali na štengama, recimo ne na prvom katu vec na trećem katu jer znam da sam visoko pa se bojim da ću pasti jeli to ozbiljno stanje fobije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije