Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najautentičniji doživljaj

Uskrs u Andaluziji – upoznajte pravo lice Španjolske

Andaluzija
Foto: Shutterstock
1/6
15.03.2017.
u 16:34

Španjolska se nalazi na listi želja mnogih svjetskih putnika, a dovoljno je velika i raznovrsna da se mora posjetiti bar nekoliko puta. Ugodna klima, obale koje zapljuskuje Sredozemno more i Atlantik, bogato povijesno naslijeđe, ljudi i njihovi običaji, svrstavaju Španjolsku među najatraktivnije zemlje svijeta. Poželite li upoznati pravo lice Španjolske, krenite na put u Andaluziju, jednu od najsunčanijih regija Europe i upoznajte zemlju punu povijesti, emocija, kastanjeta, flamenca, koride i sangrije.

Andaluzija je najjužnija španjolska pokrajina i dio Iberijskog poluotoka koji je u svojoj srži ono što se smatra Španjolskom. Uz zvukove španjolskih gitara, Andaluzija nudi svojim posjetiteljima čarobne pejzaže, kulturu i nesvakidašnju raskošnu ljepotu. Također je dom nekih od najvećih umjetnika, poput Velasqueza i Picassa, a ovo podneblje opisao je i Ernest Hamingway u svom romanu "Sunce se ponovo rađa". Al-Andaluz, kako su je nazivali Arapi, bila je pod arapskom vlašću gotovo 800 godina, te je ostavila utjecaj na kulturu, arhitekturu, način života, ali i na jezik koji se razlikuje od standardnog španjolskog jezika, a naziva se još i andaluzijskim govorom ili dijalektom. Osim po uzgoju riže, pšenice, maslina, vinograda i šećerne trske, ova regija poznata je i po svojim zlatnim plažama, prelijepim obalama i planinskim vrhovima.

Granada je simbol ujedinjene Španjolske, u kojoj ćete imati priliku vidjeti tipične španjolske krajolike opisane u Cervantesovim romanima. Krenite putevima Don Quijote-a, posjetite vrtove Generalife, i otkrijte Alhambru -“Crvenu palaču”, prekrasan i romantičan kompleks monumentalnih spomenika i jednu od najvećih turističkih atrakcija u Španjolskoj. U ovom kraju očekuje vas i raznovrsna gastronomija, te mnoštvo ukusnih delicija. Upravo ovdje su nastali tapasi, a Granada je jedino mjesto u Španjolskoj gdje se oni i danas služe besplatno uz piće. Za razliku od drugih dijelova Španjolske nije neobično da se ruča tek oko četiri sata poslije podne ili večera tek u ponoć, stoga ne morate žuriti s razgledavanjem grada, jer ovdje ćete uvijek stići nešto pojesti. Na slatkišima su također vidljivi arapski utjecaji kao što su kokosovi nadjevi, puno šećera i cimet, a sladokusce će oduševiti churros - lisnato tijesto prženo na ulju koje se potom umače u vruću gustu čokoladu.

Foto: screenshot/facebook

Córdoba - “daleka i sama”, kako ju je opjevao F. G. Lorca, je grad veličanstvene i tipične andaluzijske arhitekture i nekih od najpoznatijih islamskih spomenika na svijetu. Velika Abd-al-Rahmanova džamija, današnja katedrala La Mezquita, jedan je od najveličanstvenijih spomenika islamske umjetnosti, a od 1984. nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, kao i čitava povijesna jezgra, te najljepša zatvorena dvorišta Španjolske.

Najveći i glavni grad Andaluzije je Sevilla, koja je ujedno kulturni, financijski i umjetnički centar južne Španjolske. Starim dijelom grada dominira katedrala, najveća gotička crkva na svijetu koja je poznata po zvoniku Giralda, ali i po grobu Kristofora Kolumba. Reales Alcázares, kraljevska palača, najveća je znamenitost Seville, čije su fasade uređene u arapskom stilu. U Sevilli ćete također vidjeti i park Marije Luise, a svakako vam preporučamo posjet Muzeju lijepih umjetnosti, gdje će vas očarati platna andaluzijskih majstora. Glazba vedrih Sevillana i čeznutljivog flamenca pratit će vas od tradicionalnih četvrti Triane i Macarene sve do stare jezgre grada s uskim uličicama. Nakon obilaska atraktivnih muzeja i galerija ili poslije kupovine u ulicama Sierpes, čeka vas šetnja obalom Guadalquívire gdje se nalazi Plaza de Toros - arena za koridu. Ono po čemu se ovaj grad pamti i čime osvaja nisu samo grandiozni spomenici i građevine, već ozračje romantike i šarma. Večera u jednoj od tipičnih taverna starog grada ili tapas uz čašicu jereza u nekom od mnogobrojnih barova, samo su dio scenarija koji vas očekuje u najznačajnijem gradu španjolskog juga.

Foto: screenshot/facebook

Provedite uskršnje praznike u Andaluziji, mjestu gdje je doživljaj ovog blagdana najautentičniji. Petodnevni aranžman s garantiranim polaskom 12. travnja 2017., posebnim zrakoplovom iz Zagreba očekuje vas po First Minute cijeni već od 5.190 kuna po osobi. U cijenu aranžmana su također uključene i ulaznice u kompleks Alhambre u Grenadi, Mezquitu u Córdobi, kraljevski Alcázar i katedralu u Sevilli te panoramski razgled Malage. Više informacija potražite na www.atlas.hr ili nazovite besplatan info. telefon 0800 99 98.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije