Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genetski inženjering

Uskoro ćemo se moći razmnožavati i bez Y kromosoma?

kromosomi
Foto: Thinkstock
27.11.2013.
u 08:00

Jedan od istraživača istaknuo je da je ideja u aktiviranju gena kod partnera na drugim kromosomima kako bi se mogla potpuno ukloniti potreba za genima iz Y kromosoma

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Havaji proveli su istraživanje na miševima i otkrili da su muške jedinke sa samo dva gena Y kromosoma uspješno dobili potomstvo. Nešto ranije, isti istraživači otkrili su da su potomstvo dobili sa sedam gena. Obzirom na posljednje istraživanje, može se zaključiti da će istraživači uskoro otkriti da neće biti potreban nijedan, piše Huffington Post.  Istraživači su uvjereni da će uskoro doći do tih rezultata, izvijestio je BBC.

Istraživanje se baziralo na miševe koji su nakon genetskog inženjeringa postali potpuno neplodni. Znanstvenici su im vratili dva gena za proizvodnju sperme. Prvi gen zaslužan je za rast testisa, a drugi za proizvodnju sperme. Nakon ovog postupka miševi su imali puno manje testise nego "zdravi" miševi i proizvodili su manje sperme, no znanstvenici su uspjeli izolirati dosta spremija za postupak umjetne oplodnje. Iako je plodnost mnogo manja, tek 9 posto kod ispitanih miševa, dok je kod zdravih 26 %, miševi iz ovog postupka nisu pokazivali nikakve "greške" u reprodukcijskom sustavu.

Genetičarka iz Melbourna, koja nije sudjelovala u ovom istraživajnu, Jennifer Marshall Graves, izjavila je da " je ovo još jedan dokaz da su Y kromosomi sve manje potrebni. Tko treba Y kromosom, zapitala je.

Iako su ovo zastrašujuće vijesti za muškarce, navodi se da su iste te vijesti vrlo obećavajući za muškarce koji se bore s neplodnošću. Istom metodom umjetne oplodnje  i muškarci s degenerativnim spermijima mogu dobiti svoje potomstvo, no ovo je tek istraživanje i još nije primjenjivo na ljudima. Potrebna su daljnja istraživanja da se dođe do te faze, navodi se.

Jedan od istraživača istaknuo je da je ideja u aktiviranju gena kod partnera na drugim kromosomima kako bi se mogla potpuno ukloniti potreba za genima iz Y kromosoma. Zvuči kao znanstvena fantastika?

Znanstvenik Chris Tyler-Smith, iz Wellcome Trust Sanger Instituta, izjavio je za BBC: "To je veliki korak naprijed u razumijevanju osnovne biologije."

 

 

Komentara 1

NI
niks100
09:37 27.11.2013.

Nije zastrasujuce za muskarce vec za cijeli ljudski rod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije