Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Urea i ceramidi: ovi prirodni sastojci ublažavaju psorijazu i pomažu oporavku kože

Eucerin UreaRepair PLUS
01.12.2023.
u 14:40

Kao učestala kronična upalna bolest kože, psorijaza ima svoj tijek povlačenja i pogoršanja. Od psorijaze boluje oko 1-3 posto svjetske populacije, dok u Hrvatskoj od ove bolesti posluje oko 1,7 posto stanovništva. Važno je reći kako nema razlike u pojavnosti psorijaze između spolova, a bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se u polovici slučajeva javlja prije 25. godine života.

Mnogima je malo poznato kako postoje više vrsta psorijaze pa je tako primjerice tzv. plak psorijaza (psorasis vulgaris) najčešći oblik psorijaze, koji čini oko 80 posto slučajeva. Odlikuje se crvenim lezijama koje su obično natečene zbog upale, a mogu biti i pokrivene slojem srebrne ili bijele ljuskave kože. Ove lezije obično se nalaze na područjima poput koljena i laktova, vlasišta ili donjeg dijela leđa.

Gutatnu psorijazu karakteriziraju „gutatne lezije'“ male crvene mrlje koje se pojavljuju na tijelu ili udovima. One obično nisu tako natečene poput lezija plak psorijaze. Gutatna psorijaza može se po prvi put pojaviti u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i može se pojaviti iznenada.

ZAŠTO PSORIJAZA NASTAJE?

Inverzna psorijaza pojavljuje se u obliku jarko crvenih lezija koje nisu grube nego glatke i sjajne. Uglavnom se nalaze u kožnim naborima i osjetljivim područjima poput pazuha i drugih kožnih nabora poput prepona ili ispod grudi ili stražnjice. To su ujedno i područja koja mogu postati nadražena zbog trenja i/ili znojenja.

Gnojna psorijaza uglavnom se javlja kod odraslih osoba, a odlikuje se bijelim plikovima gnoja (koji nije zarazan jer se sastoji od bijelih krvnih zrnaca). Ti plikovi mogu biti okruženi crvenom kožom i mogu biti lokalizirani ili prošireni.

Eritrodermična psorijaza uglavnom je upalne prirode i stoga često zahvaća većinu površine tijela. Jako crvenilo kože dovodi do ljuštenja kože u velikim "plahtama", što uzrokuje bol i neugodu.

Uzroci nastanka psorijaze nisu do kraja poznati, no smatra se kako je u većini slučajeva psorijaza nasljedna. Naime, određeni naslijeđeni geni mogu biti povezani s psorijazom, ali još nije jasan točan način na koji se to događa.

EMALIJENSI: SOS ZA PSORIJAZU

Osim nasljednog faktora, i infekcije su često uključene u razvoj simptoma psorijaze. Bakterije, posebice streptokoki, najčešće su implicirani patogeni i povezane su s gutatnom psorijazom. Poznato je da virus humane imunodeficijencije (HIV), iako nije izravni uzrok psorijaze, povećava vjerojatnost razvoja težeg oblika psorijaze, ako osoba već ima psorijazu.  Psihološki stres može pogoršati stanje i u nekim slučajevima može ga pokrenuti.  

Neki lijekovi, naročito litij, antimalarici i beta-blokatori, negativno utječu na psorijazu. Nagli prekid u terapiji s jakim topičnim ili oralnim kortikosteroidima vjerojatno će izazvati "povratne" simptome koji mogu biti ozbiljni i mogu dovesti do eritroderme ili čak opće gnojne psorijaze.

Za osobe koje boluju od psorijaze, izrazito je važno koristiti proizvode koji će koži pružiti potrebnu njegu – preporuka dermatologa je koristiti emolijense i hidratantna sredstva koji će kožu dubinski hidrirati i spriječiti njezino daljnje isušivanje i perutanje. Naime, svi preparati iz ove linije sadrže ureu, prirodni čimbenik zadržavanja vlage i poboljšanja hidracije. Osim ureje, ključni sastojak su i ceramidi, lipidi za jačanje kožne barijere i zaštitu od gubitka vlage.

Dermatološki testirana formula klinički dokazano nadopunjuje lipide i vlagu u koži za trenutno olakšanje te odgađa simptome suhe kože do 48 sati. Eucerin UreaRepair PLUS njega ostavlja kožu mekom, zaglađenom i hidratiziranom. 

Eucerin UreaRepair PLUS nudi široki asortiman njege koja uključuje sredstvo za čišćenje, losione za tijelo, kreme (uključujući proizvode za njegu ruku i nogu) i intenzivnu krema za lokalnu primjenu na problematičnim područjima izrazito suhe kože. Eucerin UreaRepair PLUS njega dostupna je s različitim koncentracijama ureje koja se primjenjuje ovisno o težini suhoće kože.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije