Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte skrivene ljepote na dva kotača

Upoznajte skrivene dijelove Hrvatske kroz bogatstvo biciklističkih staza

cikloturizam
Foto: Luka Tambača/HTZ
1/8
19.05.2016.
u 08:45

Hrvatska, uz različite klimatske uvjete svake pojedine regije, nudi i bogatstvo prirode te kulturnih znamenitosti u kojima možete uživati vožnjom duž biciklističkih staza

Cikloturizam, rastući trend u svijetu, posljednjih desetak godina polako postaje sve važnija turistička grana i u Hrvatskoj. Mnogo je ruta po kontinentalnom dijelu zemlje, a vrlo su lijepe i one koje prolaze kroz Gorski kotar, obalne gradove, Dalmatinsku zagoru i Istru. Baš taj atraktivan i raznolik prirodni okoliš, bogata kulturno‐povijesna baština iz raznolikih razdoblja, povoljna klima i mnoštvo cesta i puteva s manjim intenzitetom prometa pogodni su za razvoj cikloturizma.

I sve češća organizacija velikih sportskih biciklističkih manifestacija sve više privlači cikloturiste, a bicikliranje tim stazama najbolji je mogući način da se istraži kulturna i povijesna baština nekog kraja uz istodobno uživanje u prirodnim ljepotama i gastronomskim ponudama.

Foto: Aleksandar Gospić/HTZ

Lika, Aleksandar Gospić/HTZ

Cjelogodišnje utrke

Godišnje se u sjeverozapadnoj Istri održi više od 15 rekreativnih biciklijada u razdoblju od ožujka do listopada, iako se neke voze i u zimskim mjesecima zbog blage klime. Neke od njih imaju 15-godišnju tradiciju i vjerne sudionike koji im se vraćaju iz godine u godinu. Često su tematski osmišljene i vezane uz specifičnu ponudu kraja, primjerice vinski bike maraton i slično.

Uz rekreativne biciklijade, sjeverozapadna Istra domaćin je važnih utrka svjetskog kupa, pa su tako u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije "Istarsko proljeće", čije se zahtjevne etape voze duž cijelog istarskog poluotoka, te "Trofej Umag", cestovna etapna utrka. "Maraton Parenzana", poseban dragulj regije Umag – Novigrad, profesionalna je utrka brdskog biciklizma utemeljena prije 15 godina i uvrštena u kalendar međunarodne biciklističke federacije. Utrka se većim dijelom vozi trasom nekadašnje željezničke pruge preuređene u biciklističku stazu, duž koje se nalaze i danas očuvani stari tuneli, nadvožnjaci i mostovi.

Na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle održava se "Istria Granfondo", nenatjecateljska utrka koja je otvorena za sve. Organizirana je u tri etape, najkraća za djecu, dok ostali mogu birati između kraće i duže dionice, duge 85 i 155 kilometara.

Biciklom do konobe

Vožnja biciklom jednom od najpoznatijih staza istarske regije Parenzanom idealan je način za otkrivanje prirodnih ljepota krajolika, od šuma i potoka preko konoba i podruma, pa do sakralnih objekata i drevnih ruševina. Kroz cijelu Istru proteže se više od 500 kilometara biciklističkih staza.

Budući da je grad Buje bio početna stanica s koje su prvi vlakovi Parenzane kretali prema Italiji ili prema Poreču, tako su i biciklistički putevi podijeljeni na dva smjera. Jedan vodi iz Buja prema slovenskoj granici, a drugi je onaj preko Grožnjana i Motovuna prema Vižinadi.

Foto: Luka Tambača/HTZ

Pazin, Luka Tambača/HTZ

Put prema granici započinje na željezničkoj postaji Buje. Prolazi se pokraj malih mjesta kao što su Volpija, Kaldanija, Specijarija, Markovac, Valica, a put zatim kroz šume i polja vodi prema Savudriji i Umagu. Svakako vrijedi i spomenuti da je pri kraju trase dugi spust prema moru s pogledom na Piranski zaljev.

Ako se odlučite na vožnju put Vižinade, start je ponovno željeznička stanica Buje, no u tom slučaju trasa vodi prema Grožnjanu te prema impresivnim vidikovcima, Motovunu i dolini rijeke Mirne. Posebno su uređene i biciklističke staze oko Vrsara, Poreča, Svetvinčenta i Rovinja.

Uzbuđenje uz rijeke i pogled na more

Dalmatinska zagora i gradovi u splitskom zaleđu atraktivne su destinacije za aktivni odmor i cikloturizam. Uz rijeku Cetinu napravljen je niz biciklističkih, planinarskih i staza za treking, a ova regija domaćin je i biciklističkih utrka – "TransDinara", "Cetina Adventure", "Velika nagrada Dugopolje – Klis". Grad Sinj krase tri, Trilj pet, a Vrliku tri biciklističke staze.

Biogradska rivijera nudi mnoštvo biciklističkih ruta kojima ćete otkriti sve posebnosti kraja, a baš zbog tog jedinstvenog doživljaja koji rute pružaju bicikli se mogu unajmiti gotovo na svakom koraku. Vožnja okolicom Biograda povest će vas na put kroz borovu šumu do Pakoštana i do vidikovca Kamenjak, s pogledom na Jadran. Ako se odlučite na otok Pašman, posjetite njegove stare maslinike i skrivene uvale, a na samom vrhu Pašmana uživajte u pogledu na biogradski arhipelag. Jedinstven doživljaj pružit će vam vožnja biciklom stazom Vransko jezero, koja će vas odvesti u srce samog parka prirode.

Foto: Denis Peroš/HTZ

Vransko jezero, Denis Peroš/HTZ

Vodice i Šibenik također mogu biti odabir za avanturistički odmor jer će vas njihova ponuda za bicikliste oduševiti, bez obzira na to jeste li rekreativac ili pravi avanturist. Uređeno je devet velikih staza koje su dugačke više od stotinu kilometara, od onih manje zahtjevnih pa sve do crvenih spustova i teških uspona za zaljubljenike u adrenalinske vožnje. Vozite se stazama koje prolaze uz suhozide, maslinike i objekte kulturno-povijesne baštine i uz aktivan odmor istodobno otkrijte i kulturne i prirodne znamenitosti ovoga kraja.

Okolica Drniša, Knina i Skradina svim zaljubljenicima u vožnju na dva kotača pruža mogućnost upoznavanja tog područja kroz šumovite, gorske staze. Osim uređenih biciklističkih staza, ovaj dalmatinski kraj obiluje vinskim cestama uz koje ćete još bolje moći istražiti tradiciju i ljepote manjih sela.

Ovaj je krajolik idealan i za ljubitelje brdskog biciklizma i uspona, a za ljubitelje prirodnih ljepota nezaobilazno je putovanje na dva kotača uz kaskade Skradinskog buka, arheološke iskopine Bribirske glavice te pokraj Prokljanskog jezera u Nacionalnom parku Krka.

Sami kreirajte svoju stazu

Gorski kotar može se pohvaliti biciklističkom transverzalom koja je kao stvorena za višednevna putovanja. Ako ubrojimo šumske i lokalne prometnice, duga je više od 400 kilometara i svakako predstavlja velik izazov. Krajolik uz nju pruža jedinstven užitak na dva kotača. Ravnogorske zelene staze osmišljene su i označene prema "Pro Aqua bike rutes" sustavu označivanja biciklističkih staza koji omogućuje jednostavnu upotrebu i onima bez znanja o navigaciji u prirodi. Točnije, sustav je baziran na mreži kontrolnih točaka koje su povezane stazama, što omogućuje izletnicima da uz definirane staze sami kreiraju staze željene dužine, profila penjanja i spuštanja te vrstu podloga kojima se žele kretati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije