Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORILA SE ZA 10 GODINA

Umrla hrabra pobjednica nad rakom

24.06.2009.
u 16:30

Dr. Jerri Nielsen FitzGerald, američka liječnica koja je u bazi na Južnom polu sama sebi liječila rak dojke, preminula je u 57. godini od raka koji je ponovno napao nakon što ga je jednom pobijedila, priopćio je njezin suprug medijima.

Dr. Nielsen FitzGerald bila je jedina liječnica u bazi Amundsen-Scott Nacionalne zaklade za znanost kad je u zimu 1999. otkrila kvržicu na dojci. Budući da antarktička hladnoća nije dopuštala evakuaciju, ona se savjetovala s liječnicima preko interneta i sama, uz pomoć drugog osoblja baze, izvela biopsiju. U srpnju je počela kemoterapiju lijekovima koji su joj bačeni iz zrakoplova, a tek u listopadu su je uspjeli izvući u civilizaciju.

O svojoj borbi s opakom bolešću dr. Nielsen napisala je knjigu po kojoj je snimljen i televizijski film (u kojem ju je glumila Susan Sarandon). Obilazila je svijet i držala predavanja o tome kako pobijediti rak, a povremeno je radila kao liječnica hitne pomoći u bolnicama na sjeverozapadu SAD-a.

Opaka se bolest vratila 2005., ali se dr. Nielsen borila i bila aktivna sve do ožujka 2009., kad ju je bolest ponovno oborila.

Umrla je u utorak u svom domu u Southwicku u Massachussetsu. Uz nju je bio njezin drugi suprug (s kojim bi idući tjedan proslavila tri godine braka), roditelji, dva brata i troje djece iz prvog braka.

- Hrabro se borila, bila je u stanju izvući najbolje od onog što su joj život i okolnosti dali, i imala je najviše žilavosti u sebi od svih osoba koje sam ikad sreo – rekao je o toj izuzetnoj ženi njezin suprug Tom FitzGerald.
- Borila se žestoko i borila se srčano.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije