Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vi pitate

Umjesto produljenja istekle vozačke, mora se vaditi nova

promet
AFP
26.04.2011.
u 11:31

Potrebno je po 35 kuna za obrazac dozvole i biljege te dvije fotografije. Zbog slabijeg vida više se ne ograničava trajanje vozačke dozvole

Pitanje: Istekla mi je vozačka dozvola, čija je valjanost bila ograničena zbog slabijeg vida. Kad sam je išla produljiti, neugodno me iznenadilo što sam liječnički pregled morala obaviti kompletan, dakle i očni pregled i psihološki, kao kad sam polagala vozački ispit, i platiti to više od 400 kuna. Naljutila me obavijest na šalteru MUP-a, na kojemu piše da se postojeća vozačka dozvola ne može produljiti nego se mora – izvaditi nova! Zar nas svako toliko moraju praviti budalama i naplaćivati nam toliki novac za nove dokumente?!

 Odgovor: Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupio je na snagu 7. siječnja 2009. godine, njime je propisan i novi obrazac vozačke dozvole. Jednakog je formata kao i prijašnji, ali sadrži više kategorija – 15. Vozačke dozvole na novom obrascu izdaju se od 1. veljače 2009. godine. Stare vozačke izdane do 1. veljače 2009. godine vrijede do isteka roka na koji su izdane. Ako je istekla valjanost vozačke dozvole izdane na prijašnjem obrascu, odnosno po prijašnjim propisima, izdaje se nova vozačka dozvola. Treba platiti 35 kuna za obrazac dozvole, još 35 za biljege te priložiti dvije fotografije. Zbog slabijeg vida više se ne ograničava trajanje vozačke dozvole.

Komentara 6

LE
lega64
11:56 26.04.2011.

Nije istina evo imam novu vozacku (od 20.04.2011.) koju sam morao produziti zbog naocala. Lijecnicki pregled cca. 440,00 kn isto kao i vozac koji prvi puta dobiva vozacku. Na preglede za vozacku i oruzje zaracunavaju PDV-e. Na lijecnickom mi odobrili na 7 godina zbog naocala ili leca. Sluzbenica u PP pitala me zelim li novu vozacku ili mi moze produziti staru. Uzeo sam novu. Normalno upisano ogranicenje u trajanju od 7 godina tocnije do 2018. godine. Dakle ili slampavo napisan tekst bez dodatnih provjera ili PU nisu uskladjene. Vozacka nova produljena u PU Krapinsko-zagorskoj Zupaniji.

MA
Mayhaelo
12:29 26.04.2011.

Nije mi jasno, ovo što stoji u tekstu nedavno se nije pokazalo takvim kada je prijateljica išla produžiti novu. Izgleda da svaki šalter ima svoju \'politiku\'. No, nihil novi sub sole, ipak živimo tu gdje živimo. No, ajde, ako ništa drugo, čovjek se nasmije. Onako ozbiljni zakoni, pravilnici itd... sa svojim silnim člancima, brojevima itd..., a nitko ih se ne pridržava.

CH
chemica
12:51 26.04.2011.

Ljudi, ali čemu se čuditi? To je samo još jedan HDZ-ovski \"pravilnik\". štancaju ih kao na tekućoj vrpci tako da moraš biti pravnik kako bi bio upoznat sa gotovo svakodnevnim izmjenama. Ono što je jučer bilo po zakonu, danas više nije jer je \"stigao novi pravilnik u naše malo selo\". Pa popiješ kaznu. U normalnoj državi zakoni vrijede desetljećima, a ovdje se unosi kaos s ovakvim pravnim aktima koji danas vrijede, sutra će već biti drugi na snazi, a prekosutra će ga opet mijenjati. Tako funkcionira pravna država? Od pravilnika do pravilnika? I ovo bi htjelo u Evropu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije