Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Zagreb

Udarnički 
Praznik rada 
s čak pet presađivanja

05.05.2015., Zagreb - Transplatacijski tim KBC Zagreb pod vodstvom doktora Zeljka Kastelana. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
07.05.2015.
u 17:30

S više od stotinu presađenih bubrega godišnje, Klinika za urologiju jedan je od najvećih centara u svijetu

Zbog nezgodnog pada i ozljede glave mladi čovjek iz Like završio je na zagrebačkom Rebru, ali ozljede su bile preteške i njegov život nije se mogao spasiti.

Spasio je živote drugima. Obitelj je donirala organe.

Prijavljujući organe donora u Eurotransplant, liječnici su dobili ponudu više organa. Tako su u toj bolnici na Praznik rada obavili čak pet transplantacija.

Tri i pol godine čekanja

Za stručnjake KBC-a bio je to doslovno praznik rada, timovi su počeli u pet ujutro i završili sljedećeg dana. Presadili su četiri bubrega i jedno srce.

– Mi i inače imamo žestok ritam transplantacije bubrega. Svake godine transplantiramo više od stotinu bubrega. I tako već sedam godina. Ove smo ih godine do 1. svibnja transplantirali čak 43, čime smo jedan od najvećih centara za transplantaciju bubrega u svijetu. Na Praznik rada operirali smo pacijenta koji je bubreg čekao tri i pol godine (on je najdulje čekao), ali i dvoje pacijenata koji su čekali manje od godinu dana. Zapravo smo znatno smanjili listu čekanja, sada se na bubreg čeka oko godinu dana – objašnjava prof. dr. Željko Kaštelan, pročelnik Klinike za urologiju, dodajući da je na Rebru već započela i preemptivna lista.

To je lista na koju dospijevaju bubrežni bolesnici kojima je nužan novi organ, no koji još nisu na dijalizi. Ovakvim načinom rada ti će bolesnici zaobići mučan postupak dijalize, a prof. Kaštelan ističe da je jedna takva pacijentica na Rebru već dobila novi bubreg.

– Sve je to realizirano zahvaljujući predstojniku, od njega treba učiti kakvu treba imati mudrost u srcu kad su u pitanju pacijenti i kolege. Nitko ne pita treba li platiti pripravnost, kad zazvoni telefon, oni dolaze – ponosan je na svoj tim prof. Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj Rebra, ističući i važnost predoperativne obrade. Priprema za ovaj pothvat trajala je cijelu noć, jer sve mora, kako kaže dr. Nikolina Bašić, nefrolog, vrlo brzo biti gotovo. Nužna je dobra koordinacija sa svim službama i laboratorijem, objašnjava dr. Bašić, a kolege to potvrđuju i ističu upravo zajednički rad kao najvažniju vrijednost.

– Izgubili smo bitku da spasimo jedan mladi život. Roditelji su shvatili da su izgubili sina. Fasciniralo me, dok sam razgovarala s pet članova te obitelji, da su svi jednoglasno rekli da žele donirati organe. To samo po sebi govori kakva je osviještenost naših ljudi i na kojoj smo civilizacijskoj razini. Zahvaljujem im na plemenitosti – poručuje dr. Jasna Brezak, transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb.

Na Rebru uče stranci

U istoj toj bolnici istovremeno je i na drugom odjelu spašen život transplantacijom srca.

– Bio je to složen zahvat koji je dugo trajao jer je zatajivanje srca pacijenta već bilo u završnoj fazi – objasnio je prof. Davor Miličić, kojemu su taj dan stigla još dva kritična pacijenta.

– Oba smo morali priključiti na ECMO. Jednog pacijenta zato da bi se mogao izvesti zahvat, a drugi je stigao iz Makedonije i potencijalni je kandidat za transplantaciju, a njegovo je stanje već kod dolaska bilo izrazito kritično – opisao je prof. Miličić.

Na Rebro ne dolaze samo pacijenti iz drugih država nego i liječnici iz tog KBC-a odlaze pomagati kolegama izvan granice. Tako kardiokirurzi u Srbiji educiraju kolege o mehaničkim srčanim pumpama i pripremaju ih za transplantacije srca, dok na Rebru liječnici iz Crne Gore, Bugarske i Rumunjske uče transplantirati bubreg.

>>Novi bubreg i prije no što pacijent krene na dijalizu

 

Komentara 1

ST
Starotopoljanin
22:25 07.05.2015.

Svaka vam cast ,vama lijecnici i vasoj ekipi,to je ponos hrvatske sa tako visokim spasavanjem ljudskih zivota,i sam sam transplatiran hvala bogu vec16 godina,i da nema toliko plemenitih ljudi,kojima su nazalost stradali najmiliji mnogo nas danas bi bili pokojni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije