Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost na meti

Ubojite dječje igračke dostupne svima

dječak pixelizirana
Krunoslav Petrić/Pixsell
12.08.2010.
u 09:00

Djeca misle da je sve kao u crtiću, ubiješ i ideš dalje, pa smo sinovima oružje strogo zabranili, kaže mama Tereza.

Plastične puške i pištolji sastavni su dio djetinjstva, svako se dijete barem jednom okušalo u igri “rata”. Roditelji te bake i djedovi teško će odbiti mališana kada poželi imati plastično oružje, a mnogi prije kupnje i ne razmisle koliko ono opasno može biti.

Pogodio je u oko kuglicom

Tako je sve dok se ne dogodi tragedija. A upravo se to dogodilo početkom tjedna u Splitu – 13-godišnju djevojčicu dječak je iz igračke kubure plastičnom lopticom pogodio ravno u oko. Na sreću, djevojčica se oporavlja, a pitanje je hoće li apel njenih roditelja da inspekcija nešto poduzme dati ikakvih rezultata. Najčešća upozorenja vezana uz opasne igračke su da prijeti gušenje zbog sitnih dijelova ili da sadrže štetne kemikalije, a već je bilo slučajeva da dijete igrajući se dječjim oružjem koje ima laser izgubi vid. Mama osmogodišnjeg Karla i šestogodišnjeg Petra svjesna je opasnosti koja prijeti od dječjeg oružja.

– Dečki stalno traže takve igračke, ali mi smo ih odavno zabranili. Obojica igraju igre na Playstationu, pa često dođu u iskušenje, misleći da je sve kao u crtanom filmu – ubiješ nekog, pa ideš dalje. Da se dokopaju oružja, svašta im pada na pamet, pa smo suprug i ja suglasni u zabrani – kaže majka Tereza Marinović.

Da je roditeljima u zabrani teško ustrajati, dokazuje i činjenica da je oružje već u vrtiću jako popularno.
– U vrtiću je oružje pravi hit. Svi ga donose i tako se prave važni. A kad vas netko pogodi iz tih pištolja, onim kuglicama, to jako boli – dodaje zabrinuta majka.

Renomirane trgovine igračaka tvrde da ne drže opasne pištolje i puške, a svaki proizvod ima deklaraciju na kojoj piše kojoj je dobi igračka namijenjena.

Iz One2playa kažu da roditelji sve više paze na kvalitetu i sigurnost pri kupnji igračaka.

– Svaki proizvod sadrži sve potrebne oznake o njegovoj sigurnosti i kvaliteti, kao i preporuci kojoj je dob igračka namijenjena. Naš je stav poticati sve aktivnosti nadležnih službi, koje često i sami iniciramo, kako bismo uklonili i spriječili da takve igračke uopće dođu na naše tržište – kažu.

Sigurne i edukativne igre

Iz Magme kažu da puške i pištolje s kuglicama nemaju u ponudi.

– Takve artikle smatramo iznimno opasnima, a naše je pravilo u ponudi imati igračke koje su u prvom redu sigurne, edukativne i zabavne – napominju.

Dok su one u trgovinama pod nadzorom, plastične dječje puške i pištolji mogu se, međutim, nabaviti na štandovima na raznim lokalnim proslavama, porijeklom najčešće iz Kine.

– Analiziramo dječje igračke koje nam dostave iz službi sanitarnih inspekcija, uzete prilikom uvoza, te iz trgovina. Slijedimo Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti igračaka. Pištolje u zadnje vrijeme nismo imali na analizi, ali ih je bilo prije. Pištolj je igračka za djecu kojoj je više od 12 godina, od koje se očekuje da znaju kakvu štetu mogu napraviti, a na svakom i piše da ga se ne smije uperiti u drugu osobu – kaže prof. dr. Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za analizu hrane i predmeta opće uporabe.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar bok
bok
09:10 12.08.2010.

Robu koji prodaju puške i pištolji sa štandovima na raznim lokalnim proslavama iz Kine treba zabraniti.A prodavace zestoko kazniti po dzepu

DU
Deleted user
11:33 12.08.2010.

Obojica igraju igre na Playstationu, pa često dođu u iskušenje, misleći da je sve kao u crtanom filmu – ubiješ nekog, pa ideš dalje. Ponekada su odrasli gluplji od djece, jer djetetu ne objasnite posljedice njihove igre, a djeca su dovoljno naivna da ne shvaćaju posljedice svoje igre.Nekima je dovoljno da djeci kupe igračku a kada djeca stradaju onda su svi krivi država, prodavači itd. Ali oni sami nisu krivi.

Avatar archiebald
archiebald
11:49 12.08.2010.

Nitko ne može zabraniti prodaju tih igračaka ako imaju propisanu deklaraciju i ako su ispravni za korištenje. Igračke moraju imati oznake da se ne smiju njima igrati djeca mlađa od navedene dobi, ali se o tome često ne vodi računa. Znam da su roditelji često u napasti da djetetu kupe nešto što želi bez obzira na to što mu nije primjereno. Nisu prodavači krivi što prodaju, krivi su oni koji neodgovorno kupuju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije