Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CILJANI PROGRAMI

U tijeku je potpisivanje peticije STOP raku vrata maternice

liječnica
Pixsell
12.11.2009.
u 13:15

Papa testom može se otkriti do 80 posto slučajeva raka vrata maternice, a dodatnu zaštitu nudi HPV test (onaj koji otkriva visokorizične tipove HPV-a, uzročnike raka vrata maternice).

Raširenost raka vrata maternice u Hrvatskoj među najvišima je u Europi, jer još uvijek nemamo organiziranog programa prevencije raka vrata maternice. Ipak, u tome nismo usamljeni, s navedenim problemom suočavaju se i neke druge zemlje Europske unije.

Kako se upravo organiziranim programom može spriječiti većina slučajeva oboljenja, u tijeku potpisivanje peticije 'STOP raku vrata maternice'  na Facebooku. Cilj peticije je prisiliti Europsku komisiju da nešto poduzme po tom pitanju, a za sada ju je potpisalo više od 600 tisuća ljudi.

Papa testom može se otkriti do 80 posto slučajeva raka vrata maternice, a dodatnu zaštitu nudi HPV test (onaj koji otkriva visokorizične tipove HPV-a, uzročnike raka vrata maternice). Nažalost u mnogim je zemljama slab odaziv testiranju, pogotovo tamo gdje ne postoje ciljani programi, a tu je i problem oskudne edukacije o zaštiti spolno prenosivih bolesti i dobrobiti uporabe sredstava zaštite.

Zbog svega navedenog Europska udruga protiv raka vrata maternice, Europska organizacije protiv raka, Udruga europskih liga protiv raka i Međunarodna unija protiv raka pokrenule su navedenu peticiju STOP raku vrata maternice, prema inicijativi Lisabonskog ugovora građana Europske unije kojom se može prisiliti Europsku komisiju da nešto poduzme ako to putem peticije zatraži milijun ili više europskih građana.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:27 12.11.2009.

E moj novinarcicu pises gluposti. Svaka zena ima pravo jednom godisnje ici na pregled kod ginekologa koji uzima bris sa grlica maternice i salje ga na PAPA test u laboratorij. Nije problem u Hrvatskoj kao drzavi vec je problem stoo zene ne idu redovno na preglede. I sta ce ti onda peticija? Budu zene koje ne idu redovnokod ginekologa hapsili i nasilno odvodili na preglede???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije