Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost hrane

U salati našli bakterije iz fekalija

Salata
Arhiv VL-a
07.05.2010.
u 12:32

Ispitivanja su pokazala da se ne čini dovoljno za sigurnost i čistoću zelenog lisnatog povrća.

Nedavna studija u SAD-u pokazala je da gotovo 40 posto proučavanih uzoraka zelenog lisnatog povrća pakiranoga u vrećice sadrži bakterije koje, između ostaloga, obitavaju i u fekalijama.

Istraživanje je provedeno na 28 uzoraka 16 različitih proizvođača zelene salate koja se u supermarketima nalazi zapakirana u vrećice te je otkriveno da, iako povrće nije bilo zaraženo "opasnijim" bakterijama, poput salmonele ili escherichie coli, 39 posto uzoraka sadržavalo je koliformne bakterije u ogromnim količinama, a 23 posto isto tako prevelike količine bakterije enterokoke.

Utvrđeno je da pojedine vrste salate imaju čak i više od milijun kolonija formiranih po gramu uzorka, dok se stručnjaci slažu i da je 10.000 kolonija previše. Koliformne bakterije ne dolaze nužno iz fekalija, kako se često smatra i u javnosti predstavlja, no njihova povećana razina otkrivena u nekim vrstama zelenih salata upućuje na nezadovoljavajuće sanitarne uvjete proizvodnje "kojima je vjerojatni uzrok fekalna kontaminacija".

- Iako ove bakterije općenito zdrave ljude neće učiniti bolesnima, ispitivanja su pokazala da se ne čini dovoljno za sigurnost i čistoću zelenog lisnatog povrća, a to je ono na čemu u budućnosti trebamo inzistirati - rekao je Michael Hansen, izdavač časopisa Consumer Reports, u kojemu je studija objavljena.

Ključne riječi

Komentara 2

SC
scary
10:17 10.05.2010.

Pazi vijest - što sanitarna inspekcija kaže o zelenoj salati koja se prodaje po supermarketima u SAD-u.

BL
Blidinje1
11:33 22.02.2011.

Mislim da je, vjerovali ili ne mnogima koji žive u gradovima i sve kupuju po trgovačkim centrima malo poznato da u mnogim našim krajevima po selima uglavnom nema vodovoda i kanalizacije, nego septičke jame. Njih netko čisti. Sadržaj, koji bi trebalo deponirati na određena mjesta se počesto izlije na prvu dostupnu njivu, čak smo to imali prilike vidjeti iz auta. Izjava jednog vozača: \"Eee da si vidio kako sad tamo raste kupus, samo takav!!!\". O ovome su pisali i neki naši dnevni listovi. Nažalost nemoguće spriječiti. Izgleda da ni Ameri nisu imuni na takvu praksu (iako me zato, što kaže prošli komentator baš boli...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije