Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesni vremeplov

U Istri modna revija baroknog rublja i krionolina

giostra (1)
VL
05.09.2010.
u 11:02

Užurbano se u Poreču dovršavaju posljednji radovi i ukrašavanje kostima, vezu se perle, plisiraju vrpce, češljaju vlasulje i glancaju plesne cipele jer Giostra, peto godišnje doba u gradu svetog Maura, kuca na vrata

Modna revija baroknog donjeg rublja, kreacija nastalih prema zapisima u povijesnim spisima te replika haljina plemenitašica i imućnijih Porečanki iz 18. stoljeća održati će u utorak, drugog dana največeg povijesnog festivala u Istri - Giostre.

 

Duge gaće od najfinijg pamuka, korzeti ispunjeni metalnim učršlčivaćima koji mijenjanju nekadašnje kitove kosti, koji laskaju i najraskošnijim figurama, armature poput pravih umjetničkioh postava na bokovima, desetine metara satenskih vrpci, more brokata, tafta, svile i čipke obilježiti će reviju na kojoj će Giostrantice, članice Društva prijatelja Giostre, pokazati četrdesetak kostima sašivenih nastalih od prošlogodišnjeg festivala do danas.

 

Užurbano se u Poreču dovršavaju posljednji radovi i ukrašavanje kostima, vezu se perle, plisiraju vrpce, češljaju vlasulje i glancaju plesne cipele jer Giostra, peto godišnje doba u gradu svetog Maura, kuca na vrata. Šestodnevni program povijesnog festivala počinje natjecanjem barmena u spravljaju ‘službenog’ giostrantskog koktela, nastavlja se modnom revijom, radionicama baroknog plesa. Posebno zanimljiva je izložba radova sa natječaja za naboljeg dizajnera barokne odjeće među porečkim školarcima od 9 do 14 godina koji su bili polaznici radionice kulture odijevanja u povijesti svoga grada.

 

Kostimirani vodići cijeli će tjedad voditi posjetitelje kroz tajne i legende porečkih ulica, a profesori i učenici Turističko-ugostiteljske srednje škole kreirali su Giostra menu sa specijalitetima prema receptima pronađenim u dokumentima iz 18.stoljeća. Sve je ovo uvod u najvažniji događaj - konjičku utrku giostru, koja se održavala pod pokroviteljstvom venecijanskog dužda. Vitezovi konjanici su spremni, Giostrantice uređene a Poreč poziva otvorenih vrata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije