Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Australiji je uveden 'porez na debele'

porez-txt.jpg
import
03.03.2008.
u 11:38

Osiguravajuće kuće u Australiji počele su naplaćivati životno osiguranje najmanje 50% više onima koji imaju višak kilograma.

Povećanje može dosegnuti nevjerojatnih 300% ako oni koji se prijave osim debljine imaju i druge rizike, poput pušenja ili prijašnjih bolesti. Prodavači polica tvrde da su sve velike osiguravajuće kuće počele primjenjivati tu mjeru.

Chantelle Pain, agentica u jednoj od najvećih australskih osiguravajućih kuća, izjavila je za tamošnje novine: „Neke osiguravajuće kuće su popustljivije od drugih, ali premija koju plaćaju debeli ljudi iznosi najmanje 50% više. Ako imate prekomjernu tjelesnu masu to znači da ste podložniji rizicima za pojedine bolesti. Isto je i s povećanjem premije za pušače i ljude koji već imaju zabilježene neke bolesti.“

Indeks tjelesne mase (BMI, body mass indeks) veći od 30 povećava cijenu premija, a istodobno se smatra da je zdravi indeks tjelesne mase za odrasle od 20 do 25.

No, neki doktori smatraju da indeks tjelesne mase nije pouzdano mjerilo zdravlja, jer neki atleta na primjer, može imati povećanu tjelesnu masu u odnosu na svoju visinu zbog dizanja utega.

Australija ima velike probleme s debljinom: jedna od dviju žena i dvojica od trojice muškaraca pate zbog problema s tjelesnom masom. Bolesti povezane s debljinom, kao što su rak, problemi sa srcem, bolesti jetara i šećerna bolest, ubiju 17.000 Australaca na godinu.

Lovro Lamot, dr.med.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije