Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Turopoljski tartufi – podzemno plemstvo šumskog carstva“

Turopoljski tartufi
Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije
1/2
27.04.2021.
u 11:06

Turopoljskim su krajem nekada davno kročili plemići i svakim su korakom tu neovisnu malu državu stavljali na povijesnu kartu Hrvatske.

Danas, Turopolje na gastronomsku kartu svijeta stavlja plemstvo sasvim druge sorte: turopoljski tartufi! Izvana neugledna, ali okusom i mirisom veličanstvena gljiva raste skrivena od pogleda, ispod zemlje, uz korijenje hrasta lužnjaka i lijeski turopoljskih šuma.

Sve donedavno, turpopoljski tartufi bili su neka vrsta urbanog mita – mnogi su sumnjali da turopoljski tartufi uopće postoje dok su drugi izdaleka nagađali da se radi tek o blijedoj kopiji mnogo poznatijih istarskih tartufa. Međutim, turopoljski su tartufi danas sve poznatija namirnica cijenjena među kulinarskim stručnjacima u lokalnim restoranima Turopolja, u Zagrebu, pa čak i Istri!

Kad govorimo o turopoljskim tartufima, govorimo o čak 16 različitih vrsta turopoljskih tartufa. Tako se ispod površine turopoljskih lugova kriju Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale, Tuber prigmenius bos koji nosi naziv prema izumrlom turopoljskom govedu te Tuber Kolić koji nosi naziv po svom pronalazaču.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Tartufi se mogu pronaći tijekom cijele godine, a odlučite li se poći u lov na tartufe u Turopolju, nećete daleko dospjeti bez pomoći tartufarovog najboljeg prijatelja – psa. Naravno, radi se o sasvim posebnim psima sposobnim nanjušiti prisustvo tartufa 5 cm ispod površine zemlje. Pažljivo se uzgajaju, selektiraju i tek tada oni najboljeg nosa među njima obučavaju za potragu uz svojeg vodiča.

Nakon uspješne potrage, u okusu i mirisu tartufa treba i uživati. Lokalni specijaliteti poput melenice, turopoljskog namaza, guščje juhe i rolane guske savršeno se slažu sa svježe naribanim turopoljskim tartufom, a da biste to zaista i iskusili, samo se potrebno uputiti u pravcu Turopolja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije