Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Trpite bol, a želite izbjeći lijekove? Pomozite si s nekom od ovih namirnica!

Shuttershock
19.05.2022.
u 14:30

Borovnice su na primjer prepune fitonutrijenata koji mogu smanjiti upalu i opustiti mišiće, a redovita konzumacija može pomoći i u liječenju infekcija mokraćnog sustava.

Od glavobolje i menstrualnih grčeva do nadutosti i zubobolje, rješenje za najčešće vrste bolova krije se i u nekim namirnicama.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

1/12

One naravno ne mogu zamijeniti lijekove niti imaju tu snagu ali mogu biti izvrsno privremeno rješenje kad trpite bol, a nemate ili ne želite uzimati lijekove.

1. Ananas

Foto: screenshot/facebook

Prirodna kemikalija bromelain koja se nalazi u ananasu može pomoći u smirivanju nadutosti, plinova, pa čak i zubobolje, a neke studije pokazuju da također može pomoći i kod mršavljenja i ublažavanja upale.

2. Borovnice

Foto: screenshot/facebook

Ove su malene bobice prepune fitonutrijenata koji mogu smanjiti upalu i opustiti mišiće, a liječnici kažu da redovita konzumacija borovnica može pomoći i u smanjenju šanse i liječenju infekcija mokraćnog sustava.

3. Đumbir

Foto: Pixabay

Borite se s bolovima u mišićima nakon treninga ili istegnutim mišićima nakon jače aktivnosti? Zbog salicilata iz njega koji postaju salicilna kiselina, đumbir može pomoći u smirivanju zahvaćenih mišića, ali i u ublažavanju teških grčeva tijekom menstruacije povezanih s dismenorejom. Najbolji način da popijete đumbir je da skuhate čaj od đumbira i pijete ga dok je topao.

4. Kurkuma

Foto: pixabay

Postoje znanstveni dokazi da kurkuma svojim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pomaže i kod bolova, a mlijeko od kurkume za odavno se koristi za liječenje unutarnjih ozljeda. Glavni spoj kurkume zove se kurkumin, a on izvana smanjuje oticanje, a iznutra ublažava upale.

5. Klinčići

Foto: Shuttershock

Boli vas zub? Samo žvačite klinčić i držite ga ispod zuba koji vam smeta. Ovaj začin sadrži spoj nazvan eugenol koji je prirodni anestetik pa prvo umrtvi područje, a zatim ublažava bol.

6. Trešnje

Foto: Tanja Božić/blog Gastrobajterica

Aktivni spoj antocijanin u trešnjama pruža olakšanje od boli u trenu. Morate pojesti najmanje 20-25 trešanja da biste od njih imali koristi, a trešnje mogu pomoći i u izbjegavanju pulsirajućih glavobolja, pa čak i bolova u zglobovima, piše Fakaza News.

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije