Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tri razloga zašto početi planinariti donosi planinarsko društvo Runolist

HPD Runolist
Foto: HPD Runolist
1/12
PR
Autor
PR članak
10.02.2023.
u 11:00

Život vam je postao previše užurban, nemate dovoljno vremena posvetiti se sebi i upali ste u kolotečinu? Vjerujemo da je boravak u prirodi idealno rješenje.

Iako se dugo smatralo da je planinarenje hobi za stariju generaciju sve više mladih ljudi uživa u prednostima ove sve popularnije aktivnosti. Ideja je ostaviti svakodnevnicu iza sebe i doživjeti prirodu - daleko od užurbanog života, buke i mobilnog signala. Pozitivan utjecaj odražava se i na zdravlje.

Svježi zrak, tišina planina, prirodne raznolikosti, fizički izazov, upoznavanje novih ljudi, dobra atmosfera i prekrasni vidici samo su neki od prednosti planinarenja.

Zasigurno postoji 100 razloga zašto početi planinariti i to će vam svi zaljubljenici u prirodu potvrditi. U suradnji s planinarskim društvom Runolist iz Zagreba donosimo vam tri najčešća razloga i dobrobiti zašto biste trebali otići u planine.

Foto: HPD Runolist

1. Spajanje s prirodom

Rijetka su mjesta prikladnija za opuštanje i odmor od planina. Mir koji osjetite na planinama pomaže reducirati stres i, doslovno, isprazniti glavu. Vrijeme koje provedete planinareći, svaki od pogleda s vrhova koji oduzimaju dah pomažu tijelu da se resetira. Boravkom u planinama upijate novu energiju koju dugo nosite u sebi.

2. Druženje i upoznavanje novih ljudi

Svejedno da li ste jako mladi ili u određenoj dobi planina vas uči da preuzmete odgovornost, pokažete socijalne sposobnosti kao i povjerenje u druge ljude. U skupini je uvijek ljepše i sigurnije i zato će vas iskusni vodiči voditi i usmjeriti te dati vam najpraktičnije savjete. U Runolistu ćete naći zaljubljenike u prirodu, nove prijatelje, a možda i ljubav.

Foto: HPD Runolist

3. Optimiranje zdravlja

Iako većini planinara nije toliko stalo da budu oblikovani kao u teretani, često se dogodi sličan efekt. Planinarenje je sport izdržljivosti baš kao i bicikliranje, plivanje i trčanje. Intenzitet je manji, ali svatko tko redovno planinari osnažuje svoj krvožilni sustav, stabilizira kosti, tetive i mišiće te sagori oko 320 kalorija po satu.

I sada kada sve ovo znate sigurno vam se budi želja da i sami isprobate čari planinarenja. Nemojte nespremni krenuti u planine nego se za početak učlanite u planinarsko društvo, a mi predlažemo HPD Runolist iz Zagreba. Iskusni vodiči savjetovat će vam odgovarajuće izlete, dati vam smjernice kako se ponašati u planini te preporučiti opremu. Ako zaista želite biti sigurni i samostalni jako su zanimljive Opće planinarske škole, a sljedeća kreće u proljeće. Odlična je to prilika za upoznati nove ljude, zaljubiti se u prirodu i doživjeti neka od najljepših iskustava za pamćenje.

Foto: HPD Runolist

Ukoliko tražite dodatan izazov, možda je markacistička grupa dobar izbor za vas. Uz voditelje i malu grupu simpatičnih istomišljenika markirat ćete i održavati planinarske staze po Velebitu, Medvednici i Samoborskom gorju. Osim što ćete biti na svježem zraku, učinit ćete dobro djelo.

U 2023. s Runolistom vas očekuju izleti na Velebit, Dinaru, Ivanščicu, Gorski kotar i druga prekrasna mjesta. Ako volite more, onda se pridružite na otočkim destinacijama jer posjećuju Brač, Mljet, Pag, Krk, Cres i Korčulu. One željne slovenskih i austrijskih brda također očekuje sjajna ponuda. Za sve detalje pogledajte www.hpdrunolist.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?