Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali

Trebate li uvijek pozadinsku buku? Postoji i psihološki razlog zašto

Shutterstock
11.11.2022.
u 07:00

Psihoterapeutkinja Heather Darwall-Smith tvrdi da namjerno korištena pozadinska buka može blokirati sve neželjene ili uznemirujuće zvukove, poput otkucaja sata ili promet vani

Pozadinska buka služi kao distrakcija, odnosno, poput podcasta ili bijele buke, može blokirati sve neželjene, uznemirujuće zvukove. Kako piše Huffpost, često se koristimo njome kako bi si odvratili pozornost od nečega ili izbjegli neugodne emocije i misli, a ponekad se služimo njome kako bi lakše zaspali ili se koncentrirali, no zašto je to zapravo tako? 

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Psihoterapeutkinja Heather Darwall-Smith tvrdi da namjerno korištena pozadinska buka može blokirati sve neželjene ili uznemirujuće zvukove, poput otkucaja sata ili prometa vani. Naime, to djeluje jer je zvuk dosljedan i dopušta nam da se na njega usredotočimo. No, ipak treba biti malo konkretniji kada je u pitanju odabir prave pozadinske buke.

- Mnogi pozadinski zvukovi i zvukovi iz okoliša mogu povećati razinu stresa što će značajno poremetiti koncentraciju. Provedena su različita istraživanja o tome kako pozadinska buka utječe na nas. Jedno je pokazalo da pozadinska glazba s tekstovima ima značajne štetne učinke na koncentraciju i pažnju - objasnila je psihoterapeutkinja. 

Kako tvrdi, neželjeni pozadinski zvukovi mogu povećat hormon stresa, zvan kortizol, pa vas upotreba pozadinske buke dovodi u položaj kontrole i mogla bi vam pomoći samo kratkoročno. Iako pozadinska buka čak može pomoći nekima da zaspe, neka istraživanje pokazuju da ona može dovesti do poremećaja sna.

- Mozak se mora isključiti noću. Buka, što god to bilo, potaknut će dio mozga koji pomaže opažati zvuk. U idealnom slučaju, načini koji ne uključuju buku poboljšat će dugoročne ishode za spavanje - rekla je Heather.

Znate li zašto ne biste trebali piti kavu ujutro? Razlog bi vas moglo iznenaditi...  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije