Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Traže se stipendistice za "Žene u znanosti"

Stipendija iznosi pet tisuća eura, a prošlogodišnje dobitnice kažu da nagrada otvara put u nova istraživanja
28. listopada 2014. u 09:56 1 komentara 143 prikaza
04.03.2014., Zagreb - Anita Horvatic, Dajana Milovac, Ana Seoac, Iva Srut Rakic, znanstvenice koje su osvojile stipendiju Za zene u znanosti.  Photo:
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Još samo deset dana (do 6. studenoga) traje natječaj za dodjelu nacionalnih stipendija "Za žene u znanosti" za 2015. godinu, koji zajedno organiziraju L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Stipendije u iznosu od pet tisuća eura i ove će godine dobiti četiri mlade znanstvenice koje će izabrati stručno povjerenstvo. Konkurirati mogu sve znanstvenice u dobi do 35 godina koje su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva te biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

Prošlogodišnje pobjednice: Anita Horvatić, diplomirana inženjerka kemije s Instituta Ruđer Bošković, Ana Šepac, doktorica medicine s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Iva Šrut Rakić, diplomirana inženjerka fizike s Instituta za fiziku u Zagrebu i doktorica znanosti Dajana Milovac s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije ističu kako nagrada ima i veću nefinancijsku vrijednost. Ona, naime, postaje važan dio njihovih stručnih životopisa, onaj koji vodi u nove mogućnosti.

Program traje već osam godine i do sada je nagrađeno 30 znanstvenica.

>>Moćne žene hrvatskog biznisa: Više rade pa su zato prijetnja

>>Posao je pokrenula 's nula kuna', a danas je stroga šefica koja pogrešku oprašta samo jednom

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • hollowpitt:

    Dakle, žene i ovako u zadnjih pet godina dobivaju više doktorata u znanosti od muškaraca, a još postoje i ovakvi oblici diskriminacije gdje se stipendije nude isključivo ženama. Odvratno.