Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recesiji usprkos

Tradicionalni božićni ručak i večera stajat će 450 kuna

'christmas buffet on the table with a boy sitting wearing a christmas cap'
'Stockbyte'
07.12.2010.
u 09:00

Izračunali smo koliko će nas stajati tradicionalni božićni ručak uz nezaobilazni bakalar i ostale delikatese

Blagdanski stol i darovi pod borom bit će skromniji nego prije zbog još jedne recesijske godine.

Unatoč tome, mnogi će sebi ove godine priuštiti tradicionalnu puricu s mlincima za božićni ručak i bakalar na Badnjak.

Svježe purice još nema

Procjene su da ćemo ove godine za blagdane potrošiti kao i lani, oko 10 milijardi kuna, a prema nekim računicama, blagdanski stol s puricom i mlincima te bakalarom večer prije stajat će oko 400 kuna po kućanstvu. Odlučili smo provjeriti u pet trgovačkih lanaca je li to doista tako.

Unatoč brojnim akcijama i sniženjima, na hranu ćemo potrošiti stotinjak kuna više. Većina trgovačkih lanaca ne nudi još svježu puricu, a kako nam je rečeno, bit će dostupna u posljednjem tjednu prije Božića, od 20. prosinca po oko 40 kuna za kilogrami. Najskuplji je na blagdanskom stolu ipak sušeni bakalar koji stoji oko 150 kuna pa na više. No povoljna je cijena zamrznutoga oslića, pola kilograma kojega stoji između 20 i 25 kuna.

Kolači su također skupi, no bez njih je teško zamisliti blagdane. Kilogram je od 50 do 80 kuna, a jeftinije ih je napraviti kod kuće. Popularni panettone također drži visoku cijenu, ovisno o sastojcima, proizvođaču i gramaži.

Pršut od 90 do 160 kuna

Ako uz francusku salatu za blagdanski doručak poželite pršut, morat ćete ga platiti od 90 do 160 kuna za kilogram, ovisno o proizvođaču i kvaliteti.

Izbor u lancima doista je velik, no razlika u cijenama nije velika za standardne proizvode. Proizvodi na akcijama smanjuju račune pa je takva kupnja najpovoljnija.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:07 07.12.2010.

Sad, koliko je bakalar nezaobilazan, jako dvojim. Dok je `ranitog šarana som ili smuđ, ako ih baš nema, mogu i da izostanu. `Raniti šaran dovoljno je mastan da dobro omasti fiš paprikaš. Naravno, sve ovo ima smisla ako smo prethodnoo postili. Ako nismo, što se tiče trpeze, svejedno nam je da li je Božić ili ne. Zato, znajući da vi katolici slabo postite, pitam se rašta se vi radujete blagdanskoj trpezi?

KI
kike22
13:03 08.12.2010.

450 kn????da to si mogu priuštiti samo oni koji imaju veeelika primanja a mi mala sirotinja nemožemo ma koji bakalar ma koji pršit za Božić jest ćemo papline pržene i krumpir a o pršutu možemo samo sanjati..oni su izračunali kolko će doći bogate ručak zašto nitko ne izračuna kolko sirotinje nema za meso i ribu..zašto nitko ne pita kako će siromasi provesti Božić,dali će imati kruha i pokoji kolač..zašto se nitko to ne pita???ajme vi se samo baviti bogatunima..dajte se malo okrenite k nama malim siromašnim ljudima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije