Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Top 6 destinacija za krstarenje u Europi

Krstarenje u Europi
Foto: Feel good studio
1/9
27.03.2023.
u 15:09

Spremate se za odlazak na novo putovanje, tražite inspiraciju dok slažete svoj itinerar, ili jednostavno sanjarite o obilasku neke od predivnih turističkih destinacija u Europi?

Opcije su beskonačne, a u ovom članku donosimo vam top destinacije za krstarenje – oblik turizma koji možda nije toliko razvikan, i za koji velik dio javnosti ima pogrešnu percepciju da je samo za one dubljeg džepa.

Krstarenje nije jednodimenzionalno, i postoje razni razlozi za plovidbu – od avanturističkog krstarenja i istraživanja kulture starih civilizacija do obilaska tropskih plaža ili odraslih krstarenja fokusiranih na zabave na samom kruzeru. Donosimo vam neke od najboljih destinacija za krstarenje u Europi.

1. Čitavi Mediteran

Na Mediteranu je nemoguće odabrati samo jednu lokaciju. Na krajnjem zapadu nalaze se Gibraltarska vrata, uski prolaz koji odvaja Mediteran od Atlantskog oceana i Afriku od Europe.

Pogled na Gibraltarsku stijenu, nazivanu i europskim Heraklovom stupom, s afričkom obalom u daljini
Foto: Wikimedia

Dalje uz obalu kruzeri često zastaju u Barceloni, koja nudi ponešto za svakoga. Barcelona je dom legendarnog istoimenog nogometnog kluba, raj je za gurmane, a na svakom koraku može se pronaći predivna arhitektura poput impozantne crkve Sagrada Família, ili uživati u umjetnosti, na primjer u Picassovom muzeju.

Kruzeri koji uplove u Jadransko more ne zažale, jer tamo ih dočeka Dubrovnik sa svojim zidinama s kojih se pruža pogled od kojeg zastaje dah. Oni koji putuju na sjeverni Jadran ne zaobilaze Veneciju, nekoć pomorsku silu, a danas grad romantike koji pruža odličnu priliku za odmor od krstarenja uz plovidbu gondolom duž njezinih brojnih kanala.

Tu nije kraj prelijepim destinacijama – krstarenje Grčkom popularno je zbog njezinih brojnih otoka, a teško je ne spomenuti i Atenu koja pruža jedinstven uvid u zlatno doba grčke povijesti.

Pogled na luku u Barceloni
Foto: www.techtour.com

Iako se teško može smatrati tipično mediteranskim gradom, Istanbul je također česta luka za kruzere. Ovaj turski biser zbog svoje je jedinstvene lokacije na granici između Europe i Azije prava mješavina različitih kultura, što se može vidjeti na svakom koraku. Zrak ispunjen opojnim mirisom kave i raznih začina, bezvremenska džamija Aja Sofija, ili šoping na Grand Bazaaru, sve su to turističke meke za ovaj grad na Bosporu.

2. Norveška

Krstarenje norveškom obalom posve je magično iskustvo. Kruzeri se uvlače u dugačke fjordove okružene prekrasnim planinama i bistrim morem, a nerijetko se može vidjeti i pitoreskno ribarsko naselje. Nema pogrešnog godišnjeg doba za krstarenje Norveškom – glavni aduti ljeta su dugi dani i prekrasno zelenilo uz obalu, a zima je puno bolja za promatranje polarne svjetlosti.

Pogled na kruzer u Geirangefjordu koji se nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine
Foto: www.lifeinnorway.net

3. Baltik

U manje posjećenom kutku Europe, na njezinu sjeveroistoku, smjestilo se Baltičko more koje unatoč hladnijoj klimi smatramo vrijednim posjećivanja. Na obali Baltika smjestilo se nekoliko prekrasnih gradova koje krasi bogata povijest, uključujući Stockholm, Rigu, Tallinn i Helsinki.

Pogled na Stockholm, glavni grad Švedske
Foto: https://media.timeout.com

Stockholm je grad izgrađen na 14 otoka, protkan brojnim vodenim putevima zbog svoje pozicije između jezera i mora, te zbog toga ima čak 57 mostova.

Riga, glavni grad Latvije, naziva se i Parizom Baltika. Od ugodne šetnje kaldrmom popločenih ulica i brojnih muzeja pa do Jūrmale, obližnje plaže s bijelim pijeskom, svako će pronaći nešto za sebe.

Razgledavanje estonskog glavnog grada Tallinna možemo smatrati svojevrsnim putovanjem kroz vrijeme – ondje je unutar samo nekoliko kilometara moguće razgledati srednjovjekovne gradske zidine iz 13. stoljeća, dvorac Toompea, ljekarnu iz 15. stoljeća i Kadriorg, palaču Petra Velikog izgrađenu u 18. stoljeću, a zatim predahnuti u nekom od modernih butika ili kafića.

4. Dunav

Foto: Tauck

Da se ne ograničimo samo na morska krstarenja, spomenut ćemo kako se definitivno isplati razmisliti i o krstarenju Dunavom, impozantnom rijekom koja teče kroz čak 10 europskih država i proteže se od Schwarzwalda (njem. crna šuma) u Njemačkoj pa sve do Crnog mora.

5. Island

Strokkur, gejzir u Haukadaluru, izbacuje vodu svakih 6-10 minuta, nekad i do 20 metara u visinu
Foto: www.worldatlas.com

Island se nalazi na granici Atlantskog i Arktičkog oceana i po mnogima je jedna od najuzbudljivijih destinacija za posjetiti. Glavne turističke atrakcije su predivne prirodne znamenitosti – vodopad Gullfoss, geotermalno područje Haukadalur s brojnim gejzirima, termalnim vrelima, i svjetski poznata plaža s crnim pijeskom Reynisfjara.

6. Britansko otočje

Park šuma Tollymore u Sjevernoj Irskoj
Foto: https://discovernorthernireland.com

Britansko otočje isto tako nudi ponešto za svakoga. Na bezvremenske gradove poput Londona, Liverpoola, Dublina i Glasgowa ne treba trošiti puno riječi, a uz njih, turisti mogu birati između različitih krajolika, od Škotskog visočja, jezera poput Loch Nessa, do Bijelih stijena Dovera koje je kao kulisu za nekoliko scena u Kralju Learu iskoristio i Shakespeare. Nebrojeni su i muzeji i dvorci koji se rasprostiru svim državama otočja.

Pogled na London uz Tower Bridge u prvom planu
Foto: www.ncl.com

Krstarenje na većinu gore spomenutih destinacija, ali i na brojne druge, možete osvojiti sudjelovanjem u Admiralovim turnirima „Zapolovi s Admiralom“ uz igranje u Admiral Online casinu ili u Admiral poslovnicama!

Admiral vodi ukupno 100 igrača na krstarenje na neku od 30 atraktivnih svjetskih destinacija po svom izboru uz besplatnu hranu i piće, tako da je ovo jedinstvena prilika da zaigrate s Admiralom, osvojite krstarenje te ostvarite snove dragoj osobi ovim iznimno vrijednim poklonom – odmorom iz snova!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije