Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovo niste znali...

Tko češće obolijeva od gripe, muškarci ili žene?

gripa
Pliva
26.11.2012.
u 13:18

Svaki je virus gripe drugačiji, a to ovisi o soju. Ne znamo unaprijed kako će neki soj utjecati na ljude. Različiti virusi različito utječu na muškarce, žene i djecu, kažu stručnjaci

Žene su zarazama izloženije jer su u neprekidnom kontaktu s djecom, ali razlike kod obolijevanja zapravo nema osim što žene češće priznaju da su bolesne. Istraživanje Flusurvey koje je prošle sezone proveo London School of Hygiene and Tropical Medicine pokazalo je da će žene u 16 posto slučajeva češće reći da su bolesne. Muškarci će to ipak rjeđe priznati, no kad "padnu" u krevet, odmah očekuju da ih se njeguje...

– Znamo da žene različito reagiraju na infekcije i one su općenito osjetljivije na svoje zdravlje. Dakle, postoje razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju bolesti. Muškarci će rjeđe i teže priznati da su bolesni, ali kad se razbole, misle da će umrijeti, tako da odmah odlaze u krevet i očekuju da će se žene brinuti o njima – kaže John Oxford sa sveučilišta Queen Mary u Londonu. 

Muška gripa? Ma kakve gluposti!

Voditeljica projekta Alma Adler kazala je da za sada ne postoje dokazi o muškoj gripi i nema osnove na temelju koje se može zaključiti da gripa različito djeluje ovisno o spolu.

– Svaki je virus gripe drugačiji, a to ovisi o soju. Ne znamo unaprijed kako će neki soj utjecati na ljude. Različiti virusi različito utječu na muškarce, žene i djecu – objašnjava Douglas Fleming s Royal Collegea.

Djeca kao najosjetljiviji dio populacije često pokupe viruse pa su majke koje provode puno vremena s njima izloženije gripi. Osobe s djecom u istraživanju su prijavile 14 posto više simptoma sličnih gripi u usporedbi s onima koje nemaju djecu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije