Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni savjetnik

Tip kože tijekom života varira i ovisi o dobi, životnom stilu, hormonima...

koža, ruka
Foto: Marko Lukunic/Vecernji list
09.11.2013.
u 16:20

Na pitanje odgovara dr.med. Ivana Manola, specijalist dermatologije i venerologije, poliklinika Manola

P: Neka istraživanja govore da nije dobro birati kreme prema tipovima kože (suha, masna, normalna, mješovita...) i da takvi proizvodi ne djeluju zato što površinski sloj kože ovisi o više faktora poput stresa, prehrane, dobi i slično. Zanima me je li to točno i kako odabrati idealnu kremu za njegu lica?

O: Prema iskustvu iz svakodnevne prakse mogu reći da ste dijelom u pravu jer izbor preparata za njegu ovisi ponajprije o trenutačnom stanju kože. Tip kože kod iste osobe tijekom života može varirati, što ovisi o dobi, životnom stilu, hormonima, zdravstvenom stanju. Od puberteta do menopauze naša je koža pod aktivnim utjecajem spolnih hormona. Ulaskom u menopauzu potpuno prestaje proizvodnja ne samo ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona nego i muških spolnih hormona androgena, testosterona i DHEAS-a te koža gubi elastičnost i postaje suha. Životni stil uključuje način prehrane, pravilan ritam sna, izloženost stresu. Brza hrana, neredoviti obroci, prekomjerna konzumacija kave, alkohola, gaziranih pića, prehrana bogata glutenom, mlijekom, šećerima... može utjecati na povećano mašćenje kože. Poremećen ritam sna remeti normalan ritam hormona koji se luče tijekom sna (glukagon, leptin).

U stresnim životnim situacijama, zbog povećanog lučenja hormona stresa (kortizol, adrenalin, noradrenalin), povećava se lučenje loja. Hormonalne promjene tijekom života, posebice kod žena, mogu znatno utjecati na tip kože. Zdravstveno stanje: policistični jajnici, endometrioza, bolesti štitnjače, probavne tegobe, uzimanje lijekova, posebice kortikosteroida i/ili oralnih kontraceptiva, mogu utjecati na tip kože. U praksi se kod iste osobe, nerijetko, vidi masna koža T zone s jedne strane i suha koža obraza s druge strane, što zahtijeva posve različitu njegu kože tih dvaju područja. Intenzivno se radi na izumu uređaja koji bi mogao adekvatno procijeniti tip kože. Zasad, tip kože, a s tim u vezi i adekvatna njega najpouzdanije može odrediti stručna osoba s iskustvom u području dermatološke kozmetologije i poznavanjem sastojaka u preparatima na tržištu. Nakon određivanja tipa kože za pravilnu njegu jako je važno definirati preparate u njezi, od odstranjivača šminke, jutarnje i večernje njege do dnevne make up podloge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije