Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici partneri

Tihi ubojica žena - rak dojke

mamografija
Arhiva
28.03.2011.
u 15:30

- Zagovornici samopregleda dojki, koji je navodno ugodniji, ne čine dobro ženama, poručuje dr. Damir Mamuzić te ističe važnost preventivnih pregleda

Narcis, nježan žuti cvijet, posao je simbolom borbe milijuna žena koje su se suočile s bolešću koja je, osim zdravlja, napala i njihovo majčinstvo, ženstvenost, samopouzdanje...

Gluhe na upozorenje tijela  

Od svih žena koje u Hrvatskoj tijekom jedne statističke godine obole od raka u 24 posto slučajeva riječ je o raku dojke. Dakle, od žena oboljelih od karcinoma svaka se četvrta suočava s rakom dojke. Simptomi ove tihe i opake bolesti u početku su teško vidljivi, a mnoge žene ne obraćaju pozornost na grudi sve dok kvržice – zli znaci bolesti – ne postanu vidljive. Vrlo su česti slučajevi u kojima se žene mjesecima (dragocjenim u ranom liječenju i dijagnostici) oglušuju na upozorenja koje im šalje vlastito tijelo. 

Strah, neznanje i neupućenost odvode ih od nužnih pregleda i pretraga promjena u dojkama. Rano otkrivanje raka dojke povećava vjerojatnost izlječenja, a na mamografiju i ultrazvuk dojki žene bi trebale ići redovito, baš kao i ginekologu. Liječnik nije bauk, poručuju zdravstveni stručnjaci, on je partner i pomoćnik s kojim ćete očuvati svoje zdravlje.

 – Sistematskih pregleda nema, nema ni dovoljno potrebnih aparata za kvalitetnu i ranu dijagnostiku raka dojke, a ni dovoljno stručnih liječnika koji bi to mogli i htjeli raditi. Poznato je, međutim, da se rak dojke može izliječiti ako je otkriven u ranoj, pretkliničkoj fazi kada se još ne može napipati. 

– Rano ga se može otkriti samo redovitim pregledima ultrazvukom i mamografijom – upozorava dr. Damir Mamuzić, specijalist ginekolog. 

– Tvrdoglavo se, na žalost, propagira samopregled dojke. On ne samo da ne donosi ništa nego može biti čak i opasan. 

Ako samopregledom ne nađemo ništa, nećemo ništa poduzeti misleći da smo zdravi. Uza samopregled nema rane dijagnostike raka dojke i to treba jasno i glasno reći. Uostalom, zbog čega postoje moderni aparati i educirani stručnjaci ako se na kraju moramo “samopregledavati” – pita dr. Mamuzić.

 Samopregled ne pomaže 

– Zagovornici samopregleda dojki, koji je navodno ugodniji, ne čine dobro ženama. Jasno je da su sve to inicirali nestručni ljudi, da ne kažem šarlatani – odlučan je specijalist koji smatra da nitko doli struke ne može govoriti o simptomima i prepoznati ih. 

– Statistički smo tamo gdje smo bili i prije godinu dana, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 1000 žena, a umire ih između 700 i 800. Bilo je i pozitivnih inicijativa poput mobilne mamografije u organizaciji Senološkog društva.

Ključne riječi

Komentara 2

AS
Asdf
02:28 29.03.2011.

Slazem se sa clankom. Iz te udruge samo lupetaju gluposti sto se tice tog samopregleda i bave se kojekakvim tečajima. Novinari - Dom zdravlja Petrinja. Mamograf ne radi od 9.mj 2010. godine. Mogli bi to malo staviti na naslovnicu.

VI
Vito
08:42 29.03.2011.

Tihi ubojica žena - rak dojke Rak se može izliječiti i terapijom infracrvenim svijetlom, ispravnom prehranom, a ne samo kemoterapijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije