Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAROLIJA I IDILA

Terra incognita i El Dorado za one željne drugačijeg, tako posebnog i tako izvornog

Šibenik i Knin
Foto: Shutterstock
1/7
24.11.2022.
u 14:42

Ako postoji raj, on je zasigurno u zaleđu Šibenika i Knina gdje još postoje komadići nestvarno lijepe netaknute prirode, stvorene za odmor duše i tijela

Nestvarno lijepi Šibenik mnogim je domaćim i stranim turistima omiljeno ljetovalište. Nije ni čudo, jer taj kraljevski grad diči se bogatom poviješću, velikim brojem spomenika kulture, ali i plažama i mnogobrojnim događanjima za sve ukuse i dobi. No, oni koji se odluče za obilazak okolice i zaleđa pomislit će da su se našli u bajci iz koje ne žele izići. Priroda je prema tome kraju bila iznimno velikodušna i stvorila nestvarne krajolike. Upravo je zato i ovo posebno područje još jedan važan dio promotivne kampanje Hrvatske turističke zajednice „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“.

Roški slap - ljepota koju treba otkriti

Jeste li ikada doručkovali ili ručali podno slapa s nogama u vodi, a na stolu pred vama prebogat izbor domaćih delicija? To je doživljaj za pamćenje, a ako imate sreće naći stol doslovce u samom slapu - bit će to gušt za pamćenje. Sve to i mnogo više doživjet ćete posjetite li Roški slap u Nacionalnom parku Krka. Tu ćete naići na još jedan poseban prirodni fenomen. Rijeka se Krka pomalo nevoljko prelijeva preko kaskada poznatih pod nazivom "ogrlice" te se potom "ruši" u Visovačko jezero. Obilazak Roškog slapa doista će svakome dokazati da je voda izvor života. Uz neprestani žubor, tako ugodan uhu, pogled bježi na bezbrojne slapiće, rukavce, pejsaže o kojima smo samo mogli maštati, ali i bogatu floru i faunu. U rijeci plivaju potočne pastrve i klen, a bujno zelenilo "dom" je velikih zelenih žaba i kornjača. Pukotine kamenjara stanište su ilirsko-jadranskog endema prozorskog zvončića. Obitavaju tu i divlja mačka i vidra. Kao i Skradinski buk, Roški je slap također bogat vodenicama u kojima se mogu razgledati etnografske zbirke, ali i vidjeti kako se nekad mljelo žito, te upoznati stupu za obradu vune i valjavicu za pranje sukna. Sve to dočarava kako se nekad živjelo. U blizini je i pristanište izletničkih brodova koji prevoze uskim tjesnacem Brzica do Carigradske Drage gdje je manastir Krka. Prije deset godina uređena je šetnica između visovačke obale i Oziđane pećine - špilje ponad Roškog slapa. Gotovo tri sata hoda prođe u trenu jer prolazi se kroz neslućenu ljepotu prirode.

Roški slap u Nacionalnom parku Krka
Foto: Shutterstock

Mediteran kakav je nekad bio i kralj magarac

Nostalgiju za nekim prošlim vremenima kada su Dalmacija i Mediteran bili manje napučeni, kada su ljudi bili gostoljubivi, a priroda neokaljana - možete zaboraviti. Sve to još uvijek postoji. Uvjerit ćete se ako se uputite u Jezera na Murteru. Simbol su onog najljepšeg što postoji na hrvatskoj obali, pa nije čudno da su dobitnici brojnih nagrada za uređenje. Mjesto ribara i pomoraca zadržalo je svoju autentičnost pa se osim kristalno čistog mora rado diče kamenim ulicama koje dočaravaju prošlost, ali i bogatom poviješću iz antičkih vremena. Opijeni mirisom bujnog raslinja bora, lavande, ružmarina i maslina iz Jezera možete turističkim brodovima u obilazak Kornata i Slapova. U povratku ćete se zadržati jer redovito se održavaju razna događanja u kojima se njeguju stari običaji, što je prava poslastica za turiste. Ali mnogi dolaze i u rujnu jer Jezera su poznata i po tradicionalnom natjecanju u športskom ribolovu Big Game. Gastro ponuda je priča za sebe. Samo u tom idiličnom mjestu možete kušati ono što su jeli stari: prispalji, suha obotnica s jajiman, brudet od šušenih moli, zelenjak i još mnogo toga.

Mjesto Jezera na otoku Murteru
Foto: Shutterstock

Ako potom krenete prema slikovitom Tribunju ponovno ćete doživjeti ugodno iznenađenje. Jer urbani kopneni dio i poluotočna povijesna jezgra te autentične zbijene kuće i uske uličice dočaravaju sliku idile. Stari zapisi govore da su u Tribunj još u 18. stoljeću dolazila gospoda na ljetovanje, uglavnom kapetani i vojvode čak iz Venecije. Stanovnici su se vrijedno bavili obradom zemlje, proizvodili vino, ulje, likere, a glavni im je pomoćnik uvijek bio magarac. Ta izdržljiva životinja mogla je sve što čovjek nije. Pa je onda razumljivo da mu se mještani žele odužiti. U samom centru postavljen je kip magarca ili tovara u prirodnoj veličini, gdje turisti čekaju u redu za fotku. Koliko im je ta životinja važna govori i činjenica da su mještani izgradili farmu magaraca za koju već postoje i planovi proširenja. A da je magarac doista kralj za mještane Tribunja može se vidjeti i na suvenirima - majice i druga odjeća, ukrasni i uporabni predmeti također imaju sliku te vjerne i radišne životinje. U zaleđu Tribunja mnoštvo je uređenih poljskih i biciklističkih staza koje se isprepliću kroz nasade vinove loze i vode bicikliste i šetače do nekoliko vidikovca s kojih pogled oduzima dah.

Čikola i Drniš dva bisera zaleđa

Okolica Šibenika krije pregršt nesvakidašnjih prirodnih ljepota pa je razumljivo da mnogi baš iz Krešimirova grada žele krenuti na uzbudljive izlete u zaleđe. Ima idealnih mjesta za aktivan odmor za one koji su ovisnici o adrenalinu, ali i za mirnije turiste željne lijepog pogleda, mirne okolice i hodačkih staza. Posebno je zanimljivo upoznati tajne koje skriva Čikola. Vijugava i tirkizna rijeka uz koju je bogato zeleno drveće prava je blagodat za oči. Kanjon je pak omiljeno odredište penjača i planinara, a tu je i zip-line na kojem si daju oduška oni malo hrabriji.

Kanjon rijeke Čikole
Foto: Shutterstock

Oko 30 kilometara od Šibenika smjestio se Drniš. Mali grad bogate tradicije, posebne arhitekture za koju je posebno zaslužan poznati Drnišanin Ivan Meštrović, jedan od najvećih kipara minulog stoljeća čija se djela nalaze u najeminentnijim muzejima na svim kontinentima. U Drnišu i okolici mnogo je srednjovjekovnih utvrda i sakralnih građevina koja treba posjetiti jer predstavljaju sve što je značajno za povijest ovog dijela Hrvatske. Drnišani su posebno ponosni na svoju gastronomiju. Zadržali su sve najbolje što priroda daje i njeguju kuhinju kakva je nekad bila. Njihov je pršut nadaleko poznat, kao i ovčji sir, kruh ispod peke, domaća janjetina s ražnja, jela ispod peke i autohtona vina. Posjetitelje će svakako privući i tematski park Etnoland Dalmati gdje je moguće "otputovati" u središte dalmatinske povijesti i kulture.

Drniš
Foto: Shutterstock

Knin - "Čarobni grad"

Sve što ste vidjeli u zaleđu Šibenika ostavilo vas je bez daha, to je sigurno. Ali treba pronaći vremena za obilazak Knina i okolice. Jer još u 19. stoljeću putopisci su Knin opisivali "čarobnim gradom". Ne postoji bolji opis za grad koji odmah zarobi srce svakog posjetitelja jer okružen je s devet čudesnih planina, njime protiče sedam bistrih rijeka, a jezera koja su uokolo čudesnih su boja pa su nazvana "Šarena". Mistična Dinara s najvišim hrvatskim vrhom kao čuvarica nadvila se nad gradom. Slap Krčić rađa se upravo na Dinari. Rijeke, jezera, šume, planine, slapovi - prava su pozivnica za ljubitelje prirode i sporta. Biciklizam, planinarenje, šetnja, lov, ribolov - samo su neke od aktivnosti koje će vas zaokupiti. Srednjovjekovna tvrđava jedna je od najvećih i najljepših u Europi. Bila je tu prijestolnica četiri hrvatska kralja. U tvrđavi možete "sresti" kraljeve i kraljice, princeze i prinčeve, ali i hrabre vitezove koji će vam ispričati dio prebogate povijesti.

Knin
Foto: Shutterstock

Nađite malo vremena i za posjet općinama Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje jer svaka se diči nekom posebnošću. Onima koji ih još ne poznaju - to je hrvatska i europska Terra incognita, a oni koji su ih barem malo upoznali, reći će da je to El Dorado za turiste i izletnike željne drugačijeg i istinski izvornog. Provjerite i uvjerite se!

Ali, odvojite dosta vremena. Trebat će vam da biste upili barem dio ljepota toga nestvarno lijepog dijela Hrvatske. I nemojte čekati ljeto, jer svako godišnje doba pruža posebnu čaroliju.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije