Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mnogi iseljavaju

Talijanska Aquila i sedam godina nakon potresa još je uvijek veliko gradilište

Aquila
Foto: pixabay.com
07.04.2016.
u 07:44

U gradu danas živi oko 70.000 ljudi, ali je ekonomski propao, pa je od 100 stanovnika njih 56 bez posla, a mnogi mladi razmišljaju o odlasku ili su već napustili taj kraj

U obnovu talijanskog grada Aquile, koji je prije sedam godina stradao u teškom potresu koji je ubio 308 ljudi, do sada je utrošeno 12 milijardi eura, ali je njegov nekadašnji centar još uvijek neobnovljen i veliko gradilište.

Lokalne vlasti predviđaju da će radovi na obnovi trajati još najmanje dvije godine.

U gradu danas živi oko 70.000 ljudi, ali je ekonomski propao, pa je od 100 stanovnika njih 56 bez posla, a mnogi mladi razmišljaju o odlasku ili su već napustili taj kraj i otišli u druge dijelove zemlje ili u inozemstvo, u potrazi za boljim životom.

Obnovljeno je 95 posto zgrada u predgrađima, ali u srcu nekadašnje Aquile, gdje je bio trgovački i zanatski centar, s mnogim obrtima, radnjama, prodavaonicama i lokalima život je zamro. Tamo su još uvijek dizalice i građevinski strojevi, a veliko gradilište moglo bi to ostati još dvadesetak godina, kažu skeptični stanovnici koji za probleme okrivljuju korupcijske skandale i birokraciju koje su otežale obnovu grada kakav je nekad bio.

Potres od 5,8 stupnjeva po Richteru porušio je 6. travnja 2009. godine ovaj srednjevjekovni grad i donio brojne žrtve, a stanovnici su nekoliko godina morali privremeno živjeti pod šatorima. Sada su razočarani što je unatoč pomoći cijele Italije zaostao u razvoju i s mnogo nezaposlenih, bez starog identiteta i s problemima zbog kojega ga stanovništvo napušta.

>>Potres magnitude 6,2 zatresao Aljasku

Komentara 1

SA
samoborka
08:23 07.04.2016.

Talijani i mi..slika i prilika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije