Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strašne snimke

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama: 'Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol'

Shutterstock
25.11.2019.
u 15:49

Rendgenske snimke slomljenih kostiju zlostavljanih žena glasnije su od riječi. Posebice stoga što one rijetko progovaraju o proživljenom nasilju.

Danas je međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Bolnica u Milanu izložila je tim povodom rendgenske snimke žrtava obiteljskog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć. 

Izložba u bolnici San Carlo Borromeo ideja je kirurginje na traumatologiji Marije Grazije Vantadori (59) koja je željela prikazati surovu stvarnost svega čemu je svjedočila u 26 godina rada. 

Iako žene u bolnicu pristižu krvave, s posjekotinama i ranama, spaljene ili im je bačena kiselina u lice, Vantadori se odlučila za 'čišće' snimke rendgenskih zraka smatrajući ih snažnijima. 

"Nisam htjela krvavu izložbu, već pokazati nešto što je istinsko, stvarno i što nije lažno", rekla je Vantadori za AFP. 

"Dobra stvar u vezi rendgenskih zraka je što smo sve u osnovi jednake. Naše kosti su jednake. Na svakoj snimci može biti bilo koja žena."

U Italiji su prošle godine ubijene 142 žene, sve žrtve obiteljskog nasilja. Broj žrtvi je povećan za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci istraživačkog instituta Eures. 

Čak 538.000 žena bile su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih partnera u posljednjih pet godina, pokazuju podaci talijanske statističke agencije Instat. 

Broj žrtava veći, ali žene šute 

Stručnjaci kažu da su te brojke nepotpune zato što se žene boje progovoriti, dijelom zbog toga što ih je strah napustiti svoje domove i djecu. 

U predvorju bolnice su deseci rendgenskih snimki slomljenih noseva, ozlijeđenih zglobova, zgnječenih prstiju, slomljenih potkoljenica ili rebara uz koje se nalaze ispovijesti anonimnih žena. 

Jedna žena je ispričala kako joj je partner razbio lice o kuhinjski zid i udario je 43 puta. 

"Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol. U suprotnom, bih bila mrtva", kazala je.  

Na jednom od najstrašnijih snimaka vidi se dugački mesarski nož zabijen u prsni koš. Žena je čudom preživjela, rekla je Vantadori koja svoju ulogu promatra mnogo šire od 'krpanja' pacijentica.  

"Moj posao je to spriječiti", rekla je Vantadori upirući prstom u rendgensku snimku s nožem. 

Bolnica pruža sveobuhvatnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja kroz centar za žene koji nudi psihološku podršku i socijalne usluge, uključujući pravnu pomoć. 

Centar je ove godine pratio 322 žene, od čega 40 posto izvan Italije zbog čega im je potrebna pomoć posrednika, rekla je direktorica Centra za žene Pavahne Hassebi. 

Najvažnije je, kaže Hassebi, da žene znaju za to mjesto. U Italiji su od 2017. postojala 253 takva centra za pomoć, objavio je Instat. 

Nasilje pogađa sve žene 

Iako je svijest o nasilju porasla, fenomen je još uvijek prisutan, neovisno o društvenom položaju, rasi ili socioekonomskom statusu žene, upozorila je Vantadori. 

Talijanska parlamentarka Lucia Annibali započela je svoju političku karijeru nakon što su joj 2013. godine dvojica nasilnika, koje je poslao njezin bivši dečko, kiselinom spalila lice. 

 

Javni bijes zbog nasilja nad ženama je najvidljiviji u Francuskoj, a predsjednik Emmanuel Macron obećao je nove mjere u borbi protiv toga.  AFP procjenjuje da je najmanje 115 žena ubijeno u Francuskoj ove godine. U subotu su tisuće ljudi, većinom žena, prosvjedovale u Rimu protiv rodno uvjetovanog nasilja. Mnogi su na transparentima tražili pravdu za Mimo, čileansku uličnu umjetnicu. Policija ju je ubila u listopadu u Santiagu.  U Parizu se više od 49 tisuća ljudi pridružilo prosvjedima, procjenjuje neovisna agencija Occurrence.  U 2017. je ubijeno 87 tisuća žena diljem svijeta, procjenjuju Ujedinjeni Narodi. Više od pola ubijenih žena bile su žrtve vlastitih supruga, partnera ili svoje obitelji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije