Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardemummabullar

Švedska kardamom peciva: Izvana lagano hrskava, iznutra divno mekana i sočna

Vigor Klaić
11.02.2023.
u 06:46

Skandinavci često koriste kardamom u slasticama, a ova su peciva tamo omiljena kao i cimet rolice. Osim što su ukusna, izgledaju sjajno zbog specifičnog načina oblikovanja, a baš zbog toga su i neodoljivo ukusna jer tijekom pečenja izvana dolazi do fine karamelizacije a iznutra ostaju mekana.

Kardamom možete koristiti već mljeveni, u prahu ili u mahunama pa ih sami usitnjavate. Može se dodavati i u slatka i u slana jela. Aromatičan je i jak, daje jelima jednu divnu, toplu ali svježu notu. Isprobajte ga u receptu Tatjane Pastuović Klaić za švedska peciva koja se tope u ustima. 

Foto: Vigor Klaić

Švedska kardamom peciva

Tijesto:

  • 550 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 70g šećera
  • 1-2 žličice sjemenki kardamoma
  • 1 jaje
  • 270 ml toplog mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 70 g maslaca sobne temperature

Nadjev:

  • 70 g smeđeg šećera
  • 3 žličice usitnjenih sjemenki kardamoma
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 70 g maslaca, sobne temperature

Priprema:

Sjemenke kardamoma usitnite u mužaru. U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite da se digne. Sve sastojke za tijesto osim maslaca stavite u zdjelu, dodajte pripremljeni kvasac i miksajte nastavkom za tijesto, na niskoj brzini, barem 5 minuta – da se tijesto oblikuje u kuglu i odvoji od zdjele. Sada pojačajte brzinu miksera i postupno dodajte maslac pa nastavite miksati još 10 minuta. Tijesto još lagano ručno kratko mijesite (ovo nije obaveza, više gušt) zatim stavite u zdjelu premazanu s malu ulja i pokriveno pustite da se diže oko 1,5 sat. Sastojke za nadjev kratko mikserom miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Tijesto razvaljajte, 2/3 premažite nadjevom pa preklopite. Izrežite ga na 12 trakica širine oko 3 cm. Svaku trakicu sada zarežite tako da dobijete dva kraka koja su na vrhu spojena. Lagano trakice zarolajte, isprepletite pa oblikujte peciva. Složite po 6 peciva u svaki lim i pustite da se pokriveno diže 30 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 12-15 minuta na 190 °C. Pečena peciva premažite sirupom.

Sirup:

U malo vode prokuhajte šećer, med, malo kardamoma i narančine korice. Kada se šećer otopi maknite s vatre i dodajte žličicu paste od vanilije.

Pogledajte u videu kako se oblikuju švedska kardamom peciva:

 

 

 

Napomena:

Ovakav tip tijesta koristi se i za cimet rolice. Negdje ćete možda naići na veću količinu maslaca i šećera u nadjevu, ali naša omiljena Slavonka tvrdi da je ovaj omjer odličan, posebno jer na kraju peciva premazujemo sirupom. Inače, ovakav sirup nije baš najuobičajeniji dio recepta, ali savršeno zaokružuje priču.

Foto: Vigor Klaić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije