Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnička komora:

Svaki recept koji napiše privatni liječnik ljekarnici moraju naplatiti

pregled
AFP/Pixsell
17.03.2011.
u 14:45

Polog za lijek ljekarna može primiti od pacijenta samo ako je lijek propisan na privatni recept u hitnoj službi ili prilikom otpusta s bolničkog liječenja u ugovornoj ustanovni

Sin je od privatnog stomatologa dobio recept za Klavocin, a u ljekarni su mu taj lijek naplatili 86 kuna, požalila se Zagrepčanka T. S. – Odmah sam ga poslala k njegovu ugovornom stomatologu koji mu je dao recept, međutim, u ljekarni nam taj recept “državnog” stomatologa ne žele priznati ni vratiti novac! Sin ima i dopunsko osiguranje pa mi smeta što je platio nešto što nije morao, to više što su u drugim ljekarnama toliko ljubazni i uvijek upozore ako se lijek plaća – ogorčena je majka 21-godišnjaka.

– Kada pacijent zdravstvenu zaštitu traži kod privatnog liječnika i ako je potrebno liječenje, liječnik propisuje lijek na privatni recept i takav lijek se plaća, nije dopušteno uzimati polog za lijek niti je moguć naknadni povrat novca. Polog za lijek ljekarna može primiti od pacijenta samo ako je lijek propisan na privatni recept u hitnoj službi ili prilikom otpusta s bolničkog liječenja i to u zdravstvenoj ustanovi koja ima ugovor s HZZO-om, a izborni liječnik dotičnog pacijenta nije dostupan. U tom slučaju pacijent donosi “socijalni” recept naknadno i tada mu se vraća položeni novac – objasnila je mag. pharm. Katica Vugrinčić Tomičić, glavna tajnica Hrvatske ljekarničke komore.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
mozel
19:17 17.03.2011.

Ovi koji su izmislili placanje ljekova na ovakav nacin to nisu nista drugo nego UMNI KRETENI koji nista neznaju ama bas nista.I takvi se stavljaju da vode Drzavne institucije.LAKRDIJA.!!

DO
doktorica
20:30 17.03.2011.

Oni koji idu kod privatnog liječnika trebaju platiti i lijek,jer liječnik u DZ nije servis privatnika.Naravno liječnici se u većini slučajeva toga ne drže i prepisuju lijekove privatnika jer liječnik je liječnik bez obzira da li je privatnik ili ne.Odredbe HZZO-a često nemaju veze sa stvarnošću,i njima je najlakše kazniti ljekarnika ili liječnika a ne zanima ih bolesnik i njegove potrebe....

Avatar gilgameš
gilgameš
10:40 18.03.2011.

Ako bi se mene pitalo, svi liječnici, dakle i oni privatni morali bi imati ugovor sa HZZO-om i dio osnovnih usluga ne naplačivati već bi one morale ići na teret osnovnog osiguranja. Na taj način bi mogli izdavati i tzv.. \"socijalne\" recepte. Koliko mi je poznato, niti jedna ljekarna, bilo privatna ili županijska ne može raditi bez ugovora sa HZZO-om.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije