Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošačka košarica

Svaki mjesec većini obitelji nedostaje bar još po 2000 kuna

potrošači
AFP
03.02.2010.
u 08:00

Usporedba sa 2008. godinom upućuje da su najviše porasli troškovi hrane i pića (sedam posto), duhan i cigarete (oko pet posto) te troškovi stambenog kredita za one koji imaju taj trošak.

Za zadovoljenje osnovnih potreba obitelji trebalo je mjesečno u prosjeku 8800 kuna, ali raspolagali smo tek sa 6600. Razlika je u prosjeku 2140 kuna, pokazala je analiza GfK o kretanju prihoda i troškova u hrvatskim kućanstvima u 2009. godini. Oko 71 posto kućanstava ocijenilo je svoje prihode nedostatnima. Ima i onih čiji su prihodi, kažu, veći od potrebnih - takvih je deset posto. Petnaest posto ima “taman koliko im treba”. Situacija je lošija nego prošle godine za po dva do tri posto.

Istra i Slavonija

Prihodi su najveći u Istri s Primorjem (oko 8260 kuna) te zagrebačkoj regiji (oko 7630 kuna), a najmanji u Slavoniji, oko 5360.

Pad standarda

Usporedba sa 2008. godinom upućuje da su najviše porasli troškovi hrane i pića (sedam posto), duhan i cigarete (oko pet posto) te troškovi stambenog kredita za one koji imaju taj trošak. Smanjili su se, međutim, mjesečni izdaci za odjeću i obuću, za kulturu, rekreaciju i zabavu, ali nešto je manje novca išlo za obrazovanje, medicinske usluge i telefoniranje.

– Za neke su troškove povećana izdvajanja, dok se za druge svjesno smanjivala potrošnja pa je za mnoga kućanstva standard u zapaženom padu – ustvrdili su u GfK.

Komentara 2

AG
Agramer198
08:46 03.02.2010.

točno, ne puši pa buš imal. Meni je uvijek bilo fascinantno kad sam znal na tv-u vidjeti ženu sa 46 djece, žali se kak nema za kruh i mlijeko, al zato čik u ustima i kutija cigareta na stolu idu pod muss...

LU
lukarak
08:44 03.02.2010.

Oni koji uopce imaju stavku duhan i cigarete sigurno imaju i visak novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije