Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sumamed - priča o uspjehu

sumamed
PR
Autor
PR članak
08.09.2010.
u 09:00

Hrvatska je među samo desetak zemalja u svijetu koje su otkrile vlastiti lijek - azitromicin, koji je zbog iznimnih terapijskih svojstava izazvao pravu revoluciju u liječenju antibioticima.

Kada učenici u osnovnoj školi dobiju zadatak napisati sastavak o domovinskim simbolima, u prvoj rečenici neizostavno navedu himnu, grb, zastavu, Dubrovnik, Plitvice, Nikolu Teslu, Janicu i Ivicu Kostelića. Već u sljedećoj spominju se hrvatski nobelovci Andrić, Prelog i Ružička te Slavoljub Penkala. Prelog, koji je iza sebe ostavio bogat znanstveni doprinos, smatra se i jednim od osnivača organiziranog bavljenja istraživanjem i razvojem u PLIVI.

Poznato je da je PLIVA svoj ugled i uspjeh dobrim dijelom izgradila na kvalitetnom znanstveno-istraživačkom radu, trajnoj suradnji s domaćim i svjetskim sveučilištima i znanstvenim institutima te razvoju vlastitih tehnologija. Tijekom gotovo 90-godišnje povijesti kroz PLIVU je prošlo više od tisuću znanstvenika koji su nerijetko postajali sveučilišni profesori ili akademici, a mnogi su znanstveni rad nastavili na uglednim svjetskim sveučilištima. Među njima posebno mjesto pripada istraživačkom timu kemičara koji je sintetizirao novi antibiotik pod nazivom azitromicin koji se na hrvatskom tržištu prodaje pod nazivom Sumamed.

Na području makrolidnih antibiotika u PLIVI se radilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Odjel za prirodne spojeve tada radi na kemijskim transformacijama tetraciklina i eritromicina. Najvećim se uspjehom ove grupe, s pravom, smatra sinteza novog antibiotika azitromicina.

Zbog iznimnih terapijskih svojstava azitromicin je izazvao revoluciju u liječenju antibioticima, postavši tako jedan od najuspješnijih lijekova u cijelom svijetu. Azitromicin je sintetiziran i patentno zaštićen osamdesetih godina te je postao “zlatni standard” za makrolidne antibiotike, a cijela je klasa poslije nazvana azalidima. Otkriće azitromicina najveći je događaj u povijesti PLIVE i hrvatske farmaceutske industrije u cjelini, a njegov uspjeh uvrstio je Hrvatsku među samo desetak zemalja u svijetu i PLIVU među malobrojne farmaceutske kompanije koje su otkrile vlastiti lijek.

Heroji kemije
U Washingtonu 20. kolovoza 2000. Američko društvo kemičara - neprofitna udruga američkih kemičara i kemijskih inženjera te najveća udruga svjetskih znanstvenika - organiziralo je svečanost “Heroji kemije 2000”. U povodu otkrića azitromicina njegovi tvorci imenovani su “Herojima kemije”.

“Proglašavajući vas večeras herojima, mi prepoznajemo vaš kreativni duh, znanstveni talent, vašu posvećenost izvrsnosti, prepoznajemo korist koju su vaši proizvodi donijeli ljudima te korporativno vodstvo koje je poticalo vaša znanja i usmjeravalo vašu inovativnost. Vi ste heroji zbog svojih izvanrednih doprinosa znanstvenoj zajednici i ljudskom društvu u cjelini”, izjavio je Daryle H. Busch, predsjednik American Chemical Society, na svečanosti u Washingtonu.

Više na PLIVAzdravlje.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?