Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Borba protiv raka: Sudjelujte trčanjem, hodanjem, rolanjem...

Humanitarna trka Terry Fox Run jedna je od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, a svake se godine trči u čast istoimenog mladića koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu.
18. rujna 2018. u 13:07 2 komentara 1064 prikaza
Humanitarna prodaja Terry Fox majica
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U trci na Jarunu koja je središnji događaj ove humanitarne akcije, u nedjelju 23. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na stazi dugoj 6.3 kilometara, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati. Sva prikupljena sredstva bit će donirana Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Rak, liječenje Stručnjaci upozoravaju Moramo objaviti rat raku! Otkriveno od kojeg se najčešće umire u Hrvatskoj

Akcijom se svake godine obilježava borba Kanađanina Terry Foxa protiv zloćudnog tumora kosti osteosarkoma, zbog kojeg je izgubio nogu, nakon čega je pokrenuo Maraton nade kako bi podignuo svijest o bolesti u Kanadi i prikupio novac za istraživanje raka. Iako je bio svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen.

Zloćudni tumor od kojeg je naposljetku i umro danas je izlječiv u više od 80 posto slučajeva, pa je doprinos svih akcija humanitarnih utrka Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljiv.

bolnica Izvješće WHO-a Sve je više oboljelih u Europi s ovom dijagnozom

Jedan od organizatora trke, predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i rezultatima: „Sretan sam što je humanitarna trka Terry Fox Run dala značajan doprinos ne samo u dijagnostici i liječenju već i u znanstvenom istraživanju raka u Hrvatskoj.“

Razgovor s prof. Eljugom i priču o Terryju Foxu donosimo u videu:

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Zapeli ste na poslovnom planu? Postoji škola koja će vam pomoći da iskočite iz prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • midea:

    Borba protiv raka vodi se tako što se legalizira ulje marihuane , sve ostalo je glupost !