Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBAJTE

Stvori uspomene s obitelji za cijeli život uz ovih 10 zabavnih aktivnosti

Pepco
Foto: Pixabay
1/8
19.03.2021.
u 15:40

Uspomene koje stvaramo u obitelji postaju konopci međusobne povezanosti

Stoljećima je obitelj bila čuvar ljudskih vrijednosti te kulturnih i povijesnih tradicija, no danas u suvremenom društvu, uobičajena slika obitelji drastično se promijenila. Tradicionalne vrijednosti sve više se urušavaju, a nove presporo izgrađuju. Izazov današnjih obitelji je problem usklađivanja roditeljske i radne uloge. Posao postaje veliki prioritet mnogih obitelji jer on označava prihode za kućanstvo što pojedinac danas doživljava kao recept za sreću. Prekomjerni fokus na posao dovodi do psihičke i fizičke iscijeđenosti radi koje obiteljski odnosi počinju patiti. Ostvarivanje obiteljske sreće postao je novi izazov obiteljima jer nisu u digitalnom svijetu „zarobljeni“ samo odrasli već i djeca.

No unatoč svemu, sve više  postajemo svjesni važnosti kvalitetnog iskorištavanja slobodnog vremena, a mlade obitelji upuštaju se u kreiranje vlastitih tradicija koje će njihova djeca zauvijek pamtiti.  Slobodno vrijeme provedeno s obitelji važno je za komunikaciju i razvoj kvalitetnih odnosa u obitelji. Biti kvalitetno provedenog vremena sa svojim djetetom nije koliko, već kako provodite vrijeme s njim. Provođenjem vremena sa svojim djetetom razvijamo povjerenje, bliskost, ljubav, povezanost i podršku koja je važna u osamostaljivanju i odrastanju djeteta. Osim što djetetu time omogućujemo lijepo djetinjstvo i zabavu, sebi i njemu stvaramo mnoštvo uspomena koje nikada nećemo zaboraviti.

Foto: Pepco

Obitelj – mjesto utočišta, zabave i uspomena

Uz mnoštvo obveza i zadataka nekad može biti teško osmisliti aktivnosti za cijelu obitelj. Ono što se preporučuje je napraviti plan provođenja slobodnog vremena koje će sastaviti cijela obitelj zajedno. Taj plan može biti tjedni ili mjesečni, ali dobro ga je zapisati i staviti ga na vidno mjesto. Svakako se tada treba pridržavati napisanih zajedničkih aktivnosti, a ne izmišljati razloge zašto nešto ne bismo napravili ili ih odgađati bez razloga.

Kako ne bi morali sami smišljati aktivnosti za obitelj, mi smo za vas pronašli neke ideje pomoću kojih  ćete priuštiti zabavu sebi i cijeloj obitelji, bez obzira na dobnu starost djeteta.

Ja u balonu - Svaki član obitelji napiše na papirić tri stvari o sebi koje nisu jasno vidljive (npr. omiljeno jelo, najveći strah i slično, umjesto primjerice boje očiju). Papirić se stavi u balon, balon se napuše. Svi baloni bacaju se u zrak i obitelj se dodaje uz pjesmu na radiju. Kad završi pjesma, svatko uzme jedan balon i pukne ga. Čitaju se sadržaji papirića i pogađa se koji je čiji.

Uokvireno lice - Na papir se zalijepi fotografija ili se nacrta svaki član obitelji. Oko toga se nacrta široki okvir. Svi članovi obitelji u krug zapisuju ili crtaju u okvir lijepe stvari o osobi na slici. Slike se potom izlože na neko vidljivo mjesto, napravi se izložba.

Boje emocija - Svaki član obitelji oboja papir vodenim bojama na način da te boje najbolje prikazuju kako se osjeća. Razgovara se o bojama i osjećajima.

Boje emocija
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slijepi miš - Jedan član obitelji s povezom na očima mora uloviti i prepoznati drugog člana obitelji po dodiru. Mora mu reći po čemu ga je prepoznao i tada on postaje slijepi miš.

Izvan kontrole - Pripreme se mali pokloni (npr. čokoladice) i lijepo se umotaju. Tko u krugu dobije najveći broj bacanjem kocki, dobije poklon. U drugom dijelu igre, tko dobije najveći broj, može oduzeti poklon kome želi. Svi pokloni se ravnomjerno raspodijele. Raspravlja se o tome kako se osjećamo kad nemamo kontrolu, nad srećom ni nad nesrećom. Što može pomoći?

Ti si moje ogledalo - Članovi obitelji se podijele u parove i stanu jedno nasuprot drugog. Zadatak je da jedan član para izvodi jednostavne pokrete, a drugi član ih istovremeno oponaša. Da bi oponašanje bilo što više istovremeno, važna je dobra koncentracija kod oba člana para. Pokreti se moraju raditi jako polako i biti vrlo jednostavni kako bi član para koji prati imao vremena predvidjeti pokrete drugog člana. Nakon nekog vremena uloge se zamijene.

Ti si moje ogledalo
Foto: Shutterstock

Pokvareni izraz lica - Igra se igra slično pokvarenom telefonu, no ne prosljeđuje se poruka, nego izraz lica u krug. Usporedite prvi i zadnji!

Lovi ili ne lovi, pitanje je sad - U krugu se dodaje mekanom lopticom. Osoba koja baca lopticu u zadnji tren kaže „lovi“ ili „ne lovi“. Osoba kojoj je upućena loptica mora pratiti uputu.

Leđna crtanka - Jedan član drugome, na listu papira, nešto crta po leđima. Osoba na čija se leđa crta pokušava pratiti poteze tako da on crta na papir ispred sebe (stavi se na ormar ili vrata). Osoba koja crta na papir neće uspješno pogoditi svaku crtu stoga će njegova slika ispasti prilično smiješno.

Foto: Pepco

Zajednički crtež - U ovoj igri potreban je jedan veliki papir i onoliko flomastera koliko je članova obitelji prisutno. Zadatak je da zajedno u isto vrijeme nacrtate i obojite veliko srce puno malih srdašaca. Vaš zajednički super crtež možete držati na vidljivom mjestu. Označava snagu zajedništva i ljubavi.

Jedan dućan za cijelu obitelj

Navedene aktivnosti samo su neke od mnogobrojnih koje možete organizirati za svoju obitelj. Bitna je njihova svrha, a to je zabava za vas i vašu djecu koja će produbiti odnose cijele obiteljske zajednice.

Pokvareni izraz lica
Foto: Shutterstock

Ipak, nekad se neke obveze moraju ispuniti, a kada je riječ o kupovini odjeće za cijelu obitelj, taj proces može biti prilično dugotrajan i naporan. Umjesto da je ono još jedna od stvari na popisu vaših obveza, možete ju pretvoriti u zabavnu aktivnost za sve članove obitelji.

Dućan Pepco europski je lanac trgovina koji nudi odjeću za cijelu obitelj, ali i proizvode za kućanstvo po niskim cijenama. Svojim aktivnostima postali su jedan od najpopularnijih prodavača dječje odjeće te vodeći dobavljač proizvoda za ukrašavanje. Upravo njegova široka ponuda proizvoda po pristupačnim cijenama, ugodne trgovine i prijazno osoblje, ključni su za uspješno odgovaranje na očekivanja i potrebe njegovih kupaca.

Pronađite novi proljetni stil za vas i vašu djecu na svim Pepco prodajnim mjestima. Novi šaroliki asortiman bit će idealan za nadolazeće sunčano i proljetno vrijeme. Pepco vas neće razočarati ni s cijenama koje su iznimno primamljive i opravdane, a svoj dom moći ćete ukrasiti najljepšim detaljima zbog kojih ćete imati osjećaj da je proljeće u vaš dom stiglo i prije vremena.

Foto: Pepco

Ova akcija traje do 24.3.2021. ili do isteka zaliha, stoga dogovorite s obitelji odlazak u Pepco. Od dosadne kupovine napravite zabavnu aktivnost tako što ćete svakom članu dati zadatak da osim najdražeg odjevnog predmeta, pronađu i odaberu nešto što će vaš dom uljepšati ovih uskršnjih praznika. Sudjelovanje cijele obitelji u stvaranju konačne atmosferi doma za Uskrs može biti nova tradicija koja je upravo vašoj zajednici nedostajala.

Sadržaj nastao u suradnji s Pepcom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije