Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što trebate znati o utjecaju šećera na zube

aquafresh
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
22.12.2014.
u 08:15

Sve učestalije spominje se negativan utjecaj šećera na zdravlje zubi. U nastavku vam donosimo ključna pitanja i odgovore kako biste saznali kakav učinak ima šećer na zube te kako pravilno zaštititi i održavati oralno zdravlje.

Kako šećer utječe na zdravlje zubi?

Svi mi pomalo uživamo u slatkome, no previše šećera u našoj prehrani može biti prijetnja za zdravlje naših zubi. Studije su pokazale ne samo da su se naše prehrambene navike s vremenom promijenile, nego se također promijenila i hrana koju jedemo. Svi znamo da kolači i slastice sadrže šećer, ali se skriveni šećeri također mogu pronaći u hrani u kojoj ih ne bismo očekivali. Tri vrste hrane koje mogu povećati unos šećera u našoj prehrani su:

  • slatke stvari kao što su bomboni, kolači i slastice

  • prerađena hrana koja sadrži dodani šećer kao što su pahuljice i umaci za kuhanje

  • hrana koja sadrži složene ugljikohidrate kao što su kruh i tjestenina, koje mogu otpustiti šećer nakon konzumacije

Kako šećer djeluje na zube?

Bakterije u našim ustima koriste šećer, stvarajući kiseline koje mogu otopiti zaštitne minerale na površini zuba. S vremenom šećerne kiseline mogu otopiti minerale sa zuba, dovodeći do karijesa.

Kako spriječiti štetan učinak šećera i zaštiti zube?

Važno je razumjeti kako aktivno zaštititi zube od napada šećernih kiselina te propadanja . Jednostavno je pravilo: što manje slatkoga jedete, manji je rizik od karijesa. No, ako i unosimo šećer, postoji način da zaštitimo svoje zube od karijesa. Zubne paste sa zaštitom od šećera pružaju samoobranu za zube, ojačavajući i aktivno štiteći zube od šećera. Sadrže aktivni fluorid koji se veže na caklinu kako bi zaštitio zube od napada šećernih kiselina. Fluorid pomaže u prevenciji karijesa privlačeći nove minerale na zub, čineći ih jačima nego prije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?