Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što očekivati od anti-aging proizvoda i po kojim kriterijima ih birati

Što očekivati od anti-aging proizvoda i po kojim kriterijima ih birati
05.12.2020.
u 08:15

Kupovina proizvoda koji obećavaju učinak protiv starenja kože može biti TOP ili FLOP iskustvo

Među tolikim izborom koji nam se danas nudi nije jednostavno izabrati odgovarajuće proizvode za sebe. Zato smo odlučili odrediti nekoliko kriterija za odabir anti-aging proizvoda koji svakoj osobi mogu pojednostaviti donošenje odluke, ali i pojasniti što uopće možemo očekivati od njih. Pomoć za to smo potražili kod osobe koja ima više od 12 godina iskustva u beauty industriji, Darije Šeremet, skincare edukatorice za Kiehl's Hrvatska.

1. USMJERITE SE NA SVOJ #1 ANTI-AGING CILJ

Svima nam dođe taj jedan prijelomni trenutak kada pogledom u ogledalo počnemo primjećivati promjene na svojoj koži koje kao da jučer nisu bile tu. U većini slučajeva tada nastupa panika, želimo sve i želimo odmah, što je prva greška kod odabira anti-aging proizvoda.

Izuzetno je važno izabrati jedan primaran cilj koji želimo postići i promijeniti na svojoj koži. Sigurno se pitate zašto ne odmah sve, a za to postoje dva razloga! Prvi je da niti jedan proizvod ne može raditi na svim znakovima starenja odjednom. Drugi je da koristeći istodobno više anti-aging proizvoda može rezultirati neugodnom iritacijom na koži prije nego jako željenom promjenom. Koža je veoma kompleksan organ i ako joj šaljemo previše informacija u vidu različitih sastojaka iz različitih proizvoda, velika je mogućnost da će se ona u tolikoj količini informacija 'zbuniti', što na kraju rezultira suprotnim efektom od željenog. Fokusirajući se na jedan po jedan cilj, poput smanjenja vidljivosti linija i bora ili rješavanja hiperpigmentacija uzrokovanim starenjem ili rad na ujednačavanju tena, na gustoći i volumenu, rezultati će svakako biti efikasniji.

2. IZABERITE PROIZVOD ZA SVOJ TIP KOŽE

Ključno je znati svoj tip kože i prema njemu izabrati SPF zaštitu, kremu i ostale anti-aging proizvode. Ovo je jako bitno jer niti jedan proizvod nije baš za svakog. Ako je u pitanju masni tip kože, više će odgovarati 'oil free' i nekomedogene formulacije, a ako pričamo o suhom tipu kože onda je preporuka birati bogatije teksture obogaćene sastojcima koji će ujedno i hraniti kožu. Koža svakog od nas je drugačija i ne postoje dvije iste, zato osim tipa kože veliku ulogu igra način života i osjetljivost na neke sastojke. To uvelike može razlikovati izbor proizvoda za recimo dvije naizgled iste masnije kože. Proizvod koji koristi vama draga osoba možda će raditi savršen posao na njezinoj koži, ali ne nužno i na vama. Zato prije svega treba imati na umu kakva je vaša koža i što želite postići. Znam da je ovo lakše reći nego spoznati, zato mi u Kiehl'su stavljamo poseban naglasak na razgovor s kupcima prije preporuke, analizu kože koja je besplatna baš iz razloga kako bi preporuka bila u skladu s tipom i stanjem kože, ali i životnim navikama svakog pojedinog klijenta. Nakon konzultacija svatko tko želi može zatražiti i uzorak preporučenog proizvoda i isprobati ga kod kuće.

3. TRAŽITE OVE SASTOJKE U PROIZVODIMA

Vidljivi znakovi starenja su linije i bore, gubitak volumena koji se naziva 'opuštenom kožom', promijenjene konture lica, smanjena gustoća kože koja se manifestira na površini kože kao tanka i  oslabljena koža, zatim neujednačen ten i sveukupno umoran izgled kože. Sve to su znakovi koje svatko od nas s vremenom primijeti na sebi, a neki od sastojaka koji dokazano djeluju na navedene znakove starenja i koji su poželjni u anti-aging proizvodima su: fitomimetički vitamin A  koji djeluje na kožu kao nježan piling te tako zaglađuje sitne linije i bore, proxylane GX koji je višenamjenski sastojak protiv starenja kože jer pomaže da koža bude elastičnija i čvršća pa samim time i da konture lica budu naglašenije, zatim gljiva Čaga kao jedan izuzetno moćan antioksidans koji zbog velike količine polifenola u sebi vidljivo pomaže ujednačiti ton i teksture kože. Navedeni sastojci se mogu pronaći u Kiehl'sovoj Super Multi Corrective kremi koja zahvaljujući njima vidljivo djeluje na znakove starenja.

U anti-aging kategoriju spada i svima dobro poznat vitamin C, moćan sastojak za zdrav sjaj kože i glađu teksturu što rezultira smanjenim linijama i borama. Kad se vitamin C kombinira s hijaluronskom kiselinom kao što je to slučaj u Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate, Kiehl'sovom najprodavanijem serumu u Hrvatskoj, ima još bolji učinak jer hijaluronska kiselina djeluje poput spužve privlačeći vlagu u površinske slojeve kože i tako popunjava sitne bore dajući joj puniji izgled.

4. NE ZABORAVITE NA SPF I HIDRATACIJU

Hidratacija je nešto što treba svakom tipu kože bez obzira na dob i ona treba biti sveprisutna u rutini njege. Hidratacija je najvažnija prevencija od bora, a ako na koži vidite plitke vodoravne linije, to su u principu dehidracijske linije uzrokovane manjkom vode, a koje zanemarivanjem u budućnosti mogu postati dublje bore i puno veća briga. Iako je tema anti-aging, koristan savjet je da ne zanemarujete dehidriranost kože. Takva koža traži nježno čišćenje koje ne isušuje kožu i ne ostavlja osjećaj zatezanja, zatim upotrebu hidratantnih krema koje se nanose na blago vlažnu kožu kako bi zaključala vlagu dubinski, a kao dodatan korak ubacite serum kojem je glavni cilj dostaviti i zadržati vodu u dubljim slojevima kože, što sama krema ne može napraviti.

Osim hidratacije, za prevenciju od starenja kože bitna je i zaštita od sunca i to tijekom cijele godine. Sunce dokazano ostavlja posljedice na koži koje se ne vide u trenutku, li svi znamo onu poslovicu da koža pamti. Zato se za lijepu kožu zdravog izgleda neophodno štititi od sunca s višim faktorom ljeti i u proljeće, a u hladnijim mjesecima će i manji faktor biti dovoljan.

5. IMAJTE REALNA OČEKIVANJA

I zadnje, ali ne manje bitan savjet je imati realna očekivanja od preparata za njegu kože. Pretjerana obećanja, poput izgleda 10 godina mlađe kože preko noći ili brz nestanak svih znakova starenja ipak zvuče predobro da bi bila istina. Važno je imati na umu da proizvodi za njegu kože protiv starenja daju rezultate, ali također im trebaju vrijeme i kontinuirano korištenje. Rezultate kao da ste bili na  liftingu lica kod estetskog kirurga ne možemo očekivati od kreme, ali ono što svakako možemo je sporiti proces starenja kože s dobrom preventivom i minimalizirati već vidljive znakove starenja tako da koža zgleda zdravo i njegovano, u skladu sa svojim godinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije