Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Što ako na koži nađete krpelja? Ovo je jedini sigurni način za uklanjanje!

shutterstock
10.06.2023.
u 13:21

Zaboravite na narodne načine vađenja krpelja; sve što vam za to treba jest odgovarajuća pinceta (ne ona s kvadratnim vrhom za čupanje obrva) i alkohol za dezinfekciju.

Krpelji su dio prirode i ako dulje vrijeme boravimo na otvorenom, čak i ako su nam ruke i noge prekrivene odjećom, krpelj se može uhvatiti za kožu, a to nije nimalo ugodan osjećaj. Liječnici ističu kako nije svaki krpelj opasan već samo oni insekti koji su zaraženi, prenosi WebMD

Od bolesti koje prenose krpelji u Hrvatskoj su najčešće Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis, a rjeđe tularemija, mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, babezioza, erlihioza, što je uvjetovano prirodnim staništem prenosioca – krpelja s pogodnim uvjetima za njihovo razmnožavanje,prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

VEZANI ČLANCI: 

Zato je krpelja bitno što prije skinuti s kože, a za to postoje različite metode; od spaljivanja cigaretom do gušenja u ulju ili vazelinu. Ipak, kako je rekla dr. Carol DerSarkissian, samo je jedan ispravan način za sigurno uklanjanje krpelja. Sve što vam za to treba jest špičasta pinceta (ne ona sa kvadratnim vrhom za čupanje obrva), a možete odmah pripremiti i alkohol za trljanje (ako ga nemate, mjesto na kojem je bio krpelj možete  oprati vodom i sapunom).

Kako odstraniti krpelja? 

  • Alkoholom očistite mjesto uboda. 
  • Pincetu prislonite na kožu kako biste mogli zahvatiti što bliže glavi krpelja.
  • Polako i snažno povucite, nemojte trzati.
  • Ponovno očistite mjesto ugriza i ruke alkoholom ili sapunom i vodom.

'Ako se dio glave odlomi i ostane, možete ga pokušati ukloniti pincetom, ali ako ne možete, to nije problem', kaže liječnica.

VEZANI ČLANCI: 

Što napraviti s izvađenim krpeljem? Idealno bi bilo krpelja poslati na analizu kako bi se vidjelo je li bio zaražen, a ovisno o tome, liječnik može propisati i antibiotsku terapiju. Ako ga odlučite poslati na analizu, stavite ga u zatvoreni spremnik zajedno s vlati trave da ostane živ. Ako ga se ipak odlučite sami riješiti, možete ga:

  • utopiti u posudi s alkoholom
  • baciti u zahod
  • čvrsto zamotati ljepljivom trakom pa baciti u smeće.

'Što god radili, izbjegavajte ga gnječiti prstima jer je to još jedan način na koji se možete zaraziti', kaže dr. DerSarkissian.

Kada treba nazvati liječnika?

Ako imate neki od simptoma lajmske bolesti kao što su:

  • groznica
  • vrućica
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima
  • osip

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije