Naslovnica Lifestyle Putovanja

Stjuard niskobudžetnog avioprijevoznika otkrio: Ako se bojite letenja, sjedite naprijed

Pazite da ne premašite zadane i dozvoljene okvire ručne prtljage jer, osim što možete biti u situaciji da vam avioprijevoznik naplati ekstra težinu ili prebaci vašu prtljagu u tovarni prostor, imajte na umu da kabinsko osoblje nije tu da podiže vašu prtljagu i sprema u prostore iznad sjedala. To ćete morati sami
13. kolovoza 2019. u 12:38 2 komentara 4496 prikaza
zrakoplov
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/4

Za prave putnike, nema ljepšeg osjećaja nego ukrcati se u zrakoplov i znati da će za nekoliko sati biti na željenoj destinaciji.

nasmijala mnoge Ova majka je zakon: Napisala urnebesne savjete sinu koji ide na odmor!

Ipak, nekima je let zrakoplovom prava noćna mora. Kako bi to iskustvo bilo što manje traumatično, bivši stjuard Matt, koji je za niskobudžetni avioprijevoznik EasyJet radio od 2016. do 2018., za Mirror je otkrio neke tajne i savjete putovanja zrakoplovom.

Podsjeća da je kabinsko osoblje putnicima na raspolaganju kako bi let protekao što ugodnije, no putnici ipak trebaju imati razumijevanja da stjuardi i stjuradese ne mogu baš odgovoriti na svaki zahtjev iste sekunde. A kako bi let prošao što ugodnije, i putnici sami mogu nešto napraviti po tom pitanju. Ovo su neki od savjeta koje je podijelio s putnicima i onima koji će to tek postati...

Ručna prtljaga

Pazite da ne premašite zadane i dozvoljene okvire ručne prtljage jer, osim što možete biti u situaciji da vam avioprijevoznik naplati ekstra težinu ili prebaci vašu prtljagu u tovarni prostor, imajte na umu da kabinsko osoblje nije tu da podiže vašu prtljagu i sprema u prostore iznad sjedala. To ćete morati sami, poručuje. Nije isključeno da će ponekad netko od osoblja uskočiti i pomoći kako let ne bi kasnio u polasku, no to nije pravilo. Držite se uputa za dozvoljene stvari u ručnoj prtljazi jer svako detaljnije pregledavanje prtljage i vađenje nedozvoljenih stvari može uzrokovati kašnjenje leta. 

ljetovanje korisno Uvijek se patite s pakiranjem za vikend-putovanje? Nemojte, samo vam ovo treba

Ako se bojite letenja...

Birajte sjedala u prednjem dijelu putničke kabine. U prednjem dijelu zrakoplova se turbulencije manje osjete nego na začelju, poručuje. 

Ako vam je potreban dodatan prostor za noge, birajte sjedala u prvom redu uz vrata za izlaz u hitnim situacijama, ali imajte na umu da pod tim sjedalima ne smijete držati svoje torbe i stvari, već samo u ormarićima iznad glave. Razlog tome jest da se pod mora držati bez stvari koje mogu omesti izlaz u slučaju opasnosti. 

Istraživanje Kako putuje generacija Z u Hrvatskoj? Polovica u sljedećih 10 godina želi posjetiti 3 kontinenta

Ako putujete s bebom...

Pelene bebama presvlačite na predviđenim mjestima za to. Nikada ne znate tko je sjedio na sjedalu prije vas i koliko je (ne)čisto. Stoga izbjegavajte ići "lakšim putem" i bebe nemojte presvlačiti na svojim sjedalima kako biste zadržali maksimalan stupanj higijene. Uostalom, ako je beba imala stolicu, nije u redu prema drugim putnicima koji sjede u blizini. 

Pogledajte i video Putnica izbačena iz aviona

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas