Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Spoj zelenila, vode i povijesne arhitekture

Daruvar
Foto: TZ Daruvar - Papuk
1/7
PR
Autor
PR članak
12.11.2014.
u 13:00

Tri uređena grada s puno zelenila i kulturnih spomenika - Bjelovar, Daruvar i Garešnica - bazeni i zdravstveni turizam, lov i ribolov, sportska rekreacija... temelj su cjelogodišnje turističke ponude u srcu Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovarsko-bilogorska županija turistima nudi mnoštvo prilika za kvalitetno proveden odmor tijekom cijele godine. Dobar je primjer Bjelovarsko-bilogorska županija sa središtem Bjelovarom, jednim od naših najmlađih gradova. Bjelovar osnovan sredinom 18. st. kao vojno-krajiško središte, s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom oko kojega su važni kulturno-povijesni spomenici: barokna župna crkva sv. Terezije, zgrada gradskog muzeja, vojarna i dr. Grad jednom godišnje spomene svoj iskon manifestacijom „Terezijanom“. Toga dana oživi carica i kraljica Marija Terezija te šeta ulicama grada kojega je družeći se s građanima.

U blizini je i grad Daruvar, koji svojim posjetiteljima nudi brojne mogućnosti za zabavu, kulturu, uživanje u prirodnim ljepotama, gastronomiji, sportskoj rekreaciji, wellnessu... Daruvar je ponosan na svoj uređeni centar grada i održavane parkove. Spoj zelenila i gradske arhitekture, plodna vinogorja i srdačni ljudi samo su neki od razloga zbog kojih posjetitelji dolaze u taj kraj.

Na svega 20-ak kilometara od autoceste Zagreb-Lipovac smjestio se pitoreskni gradić Garešnica. Okolicu krasi netaknuta priroda, bogatstvo šuma, rijeka i ribnjaka, a posjetitelji mogu šetati oko jezera Skresovi i uz rijeku Ilovu. Gostima je dostupno više restorana, sportski park, teretana, nova sportska dvorana, teniski i tereni za odbojku na pijesku. U tom malom gradu mnoštvo je događanja - folklorne priredbe, kazališta, izložba oldtimera, meda, likovna kolonija, fišijada i druga.

Turističku ponudu županije upotpunjuju brojne crkve, muzeji, srednjovjekovni burgovi (Garićgrad, Stari grad Sirač) te drugi kulturno-povijesni spomenici kao i šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci. Bogata gastronomska ponuda odražava multikulturalnost ove regije, pa uključuje ne samo hrvatske nego i specijalitete češke kuhinje, kvalitetna vina i domaće pivo. Glavni čuvar tradicije zdravstvenog turizma su svakako Daruvarske toplice - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju s vrhunskom uslugom, a na blagodatima termalne vode i mineralnog blata vulkanskog podrijetla sagrađen je i Termalni vodeni park Aquae Balissae. Cjelogodišnju turističku ponudu regije obogaćuje i agroturistički klaster „Srce zelene Hrvatske“, kojeg čini 30-tak turističkih ponuđača (seoski turizmi, OPG-ovi, vinarije, izletišta, kleti, etno-sela). Cijelo je područje i idealno odredište lovaca zbog bogatstva divljači te ribolovaca.

Želite prijaviti greške?