Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Spas od zubarske bušilice - liječenje zubi plazmom

Grozite se zubarskog stolca, posebno zbog "stravične bušilice"? Kroz nekoliko godina sve bi moglo biti bezbolno.
23. siječnja 2010. u 12:51 1 komentara 118 prikaza
zubi
Foto: Arhiv VL-a

Ako se bojite zubara, odnosno boli koju vam tamo nanose, možda ćete se uskoro bez straha sjedati u zlokobni stolac. Za čišćenje bakterija iz šupljine zuba mogla bi se uskoro primjenjivati nova plazma tehnologija. Mlaz plazme mogao bi biti, naime, bezbolna varijanta liječenja zubi, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Saarland u Hamburgu.

Plazma, pokazalo se, uništava bakterije u bolesnim zubima, što je dosad činila "strašna" bušilica. Ovakav, bezbolan, način liječenja zubi mogao bi se početi primjenjivati već za tri do pet godina.
Tvar za bezbolno liječenje mogla bi biti u čvrstom, tekućem, plinovitom obliku ili kao plazma, kakve u svemiru ima najviše.

Dok u prirodi postoji mnogo oblika plazme, uključujući sadržaj našeg sunca i svjetlosti, moderna se tehnologija više oslanja na tehnologiju plazme - na primjer, u fluorescentnoj rasvjeti i proizvodnji poluvodiča. Umjetna plazma nastaje kad se plinu doda energija, a koristi se pritom i električno polje ili laser.

Njemački je tim pokušao iskoristiti plazmu za čišćenje zuba, te su ustanovili da plazma to čini vrlo brzo i učinkovito.

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • cvijece:

    mene zub boli danas ,kako izdržati još par godina ?help !