Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porazni rezultati

Smrtnost od raka dojke porasla 15%

Ivan Drinković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
10.03.2014.
u 16:48

Porazni rezultati programa prevencije i višegodišnje borbe protiv opake bolesti. Treći ciklus mamografije bilježi katastrofalno nizak odaziv

Smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj je porasla, u 2012. godini od ove su bolesti umrle 1033 žene, obolijevaju sve mlađe, a na mamografiju se u sadašnjem ciklusu odazvalo manje od polovice pozvanih žena! Aktualni ciklus treći je otkad se preventivna mamografija provodi nacionalnim programom, a odaziv je katastrofalno nizak pa struka i dalje ne očekuje pad smrtnosti od ove bolesti.

Upitan program

Time je, osim zdravstvenih posljedica, postao upitan i program prevencije od kojeg se očekivalo 20-25 posto manje umrlih od raka dojke, a struka kaže da se ne provodi kvalitetno te da je točnost njegovih nalaza – upitna.

– Izvrsno je da projekt ide, ali mora imati i glavu i rep. Ne radi se kontrola kvalitete, nema kontinuirane edukacije liječnika i inženjera koji to rade, ima previše nesigurnih nalaza, stoga žene odustaju od pregleda i zato na kraju imamo više umrlih. Puno bi bio bolji rezultat kad bi se program provodio konzistentno i prema pravilima koja propisuje EU; tada bi nacionalni screening program očitavao liječnik koji ima minimalno tisuću mamografija godišnje. Kad već trošimo na to, moramo se brzo stresti i raditi sve po pravilima screening programa – objašnjava prof. dr. sc. Ivan Drinković, predsjednik Hrvatskog senološkog društva, porazne rezultate, odnosno povećanu smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj.

Doktor Drinković napominje i kako ovaj podatak o povećanoj smrtnosti može biti i, kako kaže, umjetan jer se više pazi i bolje se prijavljuje. No problemom smatra i što u screening program ulaze sve žene, i one visokog rizika faktora, a ne samo one zdrave. Tako bi možda konačan ishod bio nešto drukčiji od ovog poražavajućeg.

Manji odaziv

Ipak, činjenica je da se dobna granica žena oboljelih od raka dojke spušta sve niže, a uzroci tomu mogu se detektirati u nizu faktora. Zagađenje, stres i nezdrava prehana dio su nekih koje je nabrojio prof. dr. sc. Drinković. S obzirom na manji odaziv, posljednji rezultati screeninga, oni za prošlu godinu, sugerirat će i da je za otkrivanje jednog karcinoma dojke potrebno napraviti tri puta više mamografija nego je to bilo u prvom ciklusu programa. 

>> Nastanak i razvoj raka vrata maternice moguće je spriječiti u čak 95 posto slučajeva 

>> Što reći i kako reagirati kad vam netko kaže da ima rak?

Komentara 1

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
17:50 11.03.2014.

Naravno da je smrtnost porasla, kad ste ženama unatrag 10 godina SUSTAVNO OZRAČIVALI SISE! Zašto sad ne priznate da ste se zaje...ali!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije