Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

Slomljeno srce mogu izliječiti tablete protiv bolova

'srce01_pho_ziv_090212'
''
27.02.2012.
u 06:12

Emotivna bol zdrava je reakcija organizma koja nas upozorava, odnosno govori nam da više ne ponavljamo takva iskustva.

Iako pjesnici o tome pišu već stoljećima, znanstvenici su to napokon i službeno potvrdili – ljubav uistinu boli. No ono što se ne spominje u poeziji jest da je dovoljna jedna doza paracetamola kako bi se bol slomljenog srca ublažila.

Ovo su otkrili znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija koji su zaključili da se emotivna bol procesuira u istom području mozga kao i fizička bol. Ujedno su otkrili kako povrijeđene osjećaje, primjerice nakon prekida veze prekida veze, mogu izliječiti tablete protiv bolova.

– Odbijanje je izrazito jako iskustvo za ljude. Ako pitate nekoga kojeg se najranijeg negativnog iskustva osjeća, u većini će slučajeva to biti neko odbijanje, bilo iz nekog sportskog tima ili društvene grupe ili odbijanje od željene osobe – izjavila je doktorica Naomi Eisenberger koja je sudjelovala u studi. Dodala je kako ipak ne bi preporučila uzimanje tableta protiv bolova nakon nekog traumatičnog iskustva.

– Emotivna bol zdrava je reakcija organizma koja nas upozorava, odnosno govori nam da više ne ponavljamo takva iskustva. Ublažavanje te boli moglo bi usporiti oporavak – zaključila je Eisenberger.

Komentara 6

DU
Deleted user
09:19 29.02.2012.

Besmislica.

AG
Agramer198
06:40 27.02.2012.

A ako naletiš na manijaka sa motornom pilom?

SW
swimm
09:26 27.02.2012.

da nije slucajno taj znanstvenik farmaceut ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije