Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijek somatropin

Slavnima eliksir mladosti, a liječnici kažu - rizik za zdravlje

Botox
Reuters
02.02.2010.
u 08:00

Navodi se kako nema žene iznad 50. u Hollywoodu koja nije barem jednom posegnula za hGH. Courtney Love čak je neoprezno ostavila bočicu lijeka u svojoj hotelskoj sobi u Los Angelesu iako je njegova uporaba nelegalna.

Izumljen kako bi pomogao u razvojnim poremećajima, lijek somatropin, poznat i kao genotropin, primamljivo se predstavlja kao najbolje oružje protiv starenja, u najmanju ruku kao eliksir mladosti.

Čudotvoran lijek

Oni koji ga obožavaju za genotropin tvrde kako može apsolutno sve – od smanjenja masti do povećanja mišićne mase i uklanjanja znakova starenja. No kritičari tvrde kako se u potrazi za ljepotom oni koji su skloni ovakvim eksperimentima igraju tempiranom bombom te nagađaju kako bi posljedice mogle biti od bolova u mišićima i zglobovima, preko dijabetesa do raka. Atropin je sintetička verzija hormona koji se prirodno javlja u tijelu. Ljudski hormon rasta hGH prijeko je potreban za rast tijela i stvara se najviše u djetinjstvu. Vrhunac doseže oko tridesete godine, a potom počinje opadati. Upravo se zbog tog pada smatra kako starenje više dolazi do izražaja, a utjecajne osobe koje sebi to mogu priuštiti rješenje su našle u nelegalnoj nabavi hGH na internetu ili od beskrupuloznih liječnika.

Brzi rezultati

– Predivan je. Počela sam ga upotrebljavati poslije nesreće na skijanju u kojoj sam ozlijedila tetive na ramenu. I dvije godine poslije nesreće nisam mogla pravilno pomicati rame te mi je prijatelj preporučio hGH – priznala je za Daily Mail jedna od korisnica koja je željela ostati anonimna. Dodala je kako se rame posve oporavilo poslije samo tri mjeseca, ali lijek je donio i druge prednosti pa je postala ovisna o njemu.

– Oči su mi blistale, koža je bila čvršća, ten besprijekoran, a kosa gušća. Bolje sam spavala i imala više energije – tvrdi korisnica koja za taj lijek spremno daje i po 600 funti na mjesec.

No ako je tako fantastičan, zašto nije legalno dostupan?

– U Britaniji se somatropin izdaje na recept, i to samo osobama u kojih je dijagnosticiran deficit hormona rasta – objašnjava profesor John Monson iz londonske Klinike za endokrinologiju te dodaje kako se lijek ne smije propisivati zdravim ljudima.

– To je kao da netko svaki dan popije bocu šampanjca i kaže da se osjeća sjajno. Ne sumnjam da se tako osjeća, no to ne znači da je to što čini dobro.

– Nisam upoznat s time rabi li se i u nas nelegalno hGH u estetskoj kirurgiji, no znam da bi uzimanje tog lijeka u zdravih osoba moglo izazvati alergijske reakcije, a vrlo vjerojatno donijeti i poremećaj hormonalnog sustava te lom kostiju zbog nedostatka kalcija – objasnio je dr. med. Bojan Ignatovski, specijalist plastične kirurgije Poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju Arcadia. Ipak, bez obzira na to što se svi liječnici slažu kako je uporaba somatropina nepotreban rizik za zdravlje, slavni su čini se jedva dočekali novi eliksir mladosti na tržištu, makar bio i nelegalan.

Ključne riječi

Komentara 1

PO
Povratnik
17:53 02.02.2010.

Dakle, navedena supstanca može, ako se razumno upotrebljava, bitno poboljšati kvalitetu života .I ... onda u čemu je stvar? Zašto zakonodavci i liječnici dižu halabuku protiv nečega što je dobro? Ili smatraju da je prirodno da u određenim godinama budemoo nemoćni i nikakvi? Zamislimo se nad time!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije