Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČITAJTE ETIKETE

Sitna slova otkrivaju – topljeni sir za pizzu bez sira

'pizza1_nnn_ziv_280610'
''
01.02.2012.
u 13:47

U prehrambenoj industriji očuvanje stabilnosti proizvoda tijekom skladištenja gotovo je nezamislivo bez upotrebe aditiva

Uživate u šalici mirisnog čaja od naranče... Prije toga pojeli ste fini puding od čokolade, a razmišljate i o keksićima s aromom gorkog badema.... Danas proizvođači hrane pomoću aditiva mogu dizajnirati izgled, boju, okus i miris nekog proizvoda bez obzira od koje je i kakve sirovine proizveden. Tako u vašem čaju ne mora biti naranče, u pudingu čokolade ili gorkog badema u keksu. Možete kupiti sir, a da u njemu nema ni kapi mlijeka nego mješavina biljnih masnoća i škroba. Izgled i okus sira dobiveni su pojačivačima okusa, konzervansa, aroma i bojila. Ta zamjena za topljeni sir reklamira se kao sir za pizzu. Sir nije jedina patvorena namirnica, a da biste znali što stvarno jedete ili pijete, trebate pažljivo čitati deklaracije koje se s detaljnim popisom svih sastojaka, moraju nalaziti na svakom proizvodu....

Sve su aditivi

U prehrambenoj industriji prerada i proizvodnja namirnica, odnosno očuvanje stabilnosti proizvoda tijekom skladištenja gotovo je nezamislivo bez upotreba aditiva. Pod aditivima se podrazumijevaju različite tvari poznatog kemijskog sastava, koje se hrani dodaju tijekom proizvodnje, prerade, pripreme, pakiranja, skladištenja i transporta. Pod aditive spadaju konzervansi, antioksidanti, regulatori kiselosti, zaslađivači, pojačivači okusa, mirisa, boje, emulgatori, stabilizatori – objašnjava nam prof. s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Naglašava da su vrste i dopuštene količine aditiva koje se mogu koristiti u proizvodnji hrane definirane Pravilnikom o prehrambenim aditivima koji je usklađen s pravilnicima Europske unije i temeljnim načelima Svjetske zdravstvene organizacije.

Sve više zabranjenih

Ipak, o pojedinim dopuštenim aditivima mišljenja stručnjaka, odnosno znanstvenika su podijeljena. Neki izazivaju alergije, preosjetljivost na određene vrste hrane, a za pojedine se sumnja da su kancerogeni. Mnogi od njih ostaju u upotrebi, ali ipak, posljednjih godina sve je duža lista zabranjenih. A potrošači bi primjerice kupujući neka osvježavajuća pića trebali znati da plaćaju vodu i razne aditive, da u voćnom sladoledu uglavnom ima premalo voća, da.... Pri čitanju etikete morate znati da su sastojci određenog proizvoda navedeni po udjelu u njemu.

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:04 01.02.2012.

nađite na youtubeu poučan dokumentarni film : Upozorenje-hrana

OB
-obrisani-
16:07 01.02.2012.

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com

OB
-obrisani-
08:28 02.02.2012.

...a šunka za pizu - bez mesa - zato i jest jevtina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije