Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEČNO MLADE

Sharon Stone i Andi McDowel izgledaju kao da su u 30-ima

'Actress Andie MacDowell poses for photographers as she arrives for an award ceremony in Zwentendorf in Lower Austria July 24, 2009. MacDowell is host for the SAVE THE WORLD AWARD 2009 ceremony tonigh
Foto: 'HERWIG PRAMMER'
1/2
24.09.2009.
u 17:30

Čemu dvije glumice mogu zahvaliti mladolik izgled? Znanstvenici drže da pedesetogodišnjakinje, poput njih, ne trebaju dijete i plastične operacije, nego samo malo aktivnosti

Mogu li pedesete biti nove tridesete? Da neke 50-godišnjakinje mogu izgledati poput 30-godišnjakinja, možemo se uvjeriti listajući magazine koji obiluju fotografijama slavnih žena koje u zreloj dobi izgledaju "kao da ih je vrijeme zaobišlo". Ovoga puta to potvrđuju i znanstvenici, koji kažu da se u pedesetoj može izgledati dvadeset godina mlađe i postići top-formu isključivo vježbanjem i bez podvrgavanja rigoroznim dijetama.

Brža razgradnja masnoće

Možda neće svaka žena postići liniju poput Sharon Stone, koja i u 51. godini izgleda odlično, što je dokazala fotografirajuće se u toplessu za naslovnicu Paris Matcha, ali sigurno može izgledati nekoliko godina mlađom.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji objavili su u časopisima "Metabolism" i "The Journal of Applied Physiology" rezultate istraživanja koji dokazuju da je za žene u pedesetima dovoljno samo dvanaest tjedana redovite tjelovježbe da kažu zbogom mlohavim bedrima i dosadnim nakupinama sala oko struka. Štoviše, stručnjaci tvrde da se kod pedesetogodišnjakinja, zbog nekih zakonitosti ženskog metabolizma, masnoće u tijelu razgrađuju deset posto brže nego u tijelu tridesetogodišnjakinja. Tijekom 12 tjedana trajanja eksperimenta dame u godinama vozile su pet dana u tjednu po sat vremena bickl. Nakon što su objavljeni rezultati eksperimenta, testirane pedesetogodišnjakinje imale su razinu krvog tlaka i broj otkucaja srca identičan onome tridesetogodišnjakinja koje se također manijakalno bave fitnessom. "Žene u pedesetima postižu iste rezultate kao i one u tridesetima kada se podvrgnu redovitom fizičkom vježbanju", tvrdi i profesor George Brooks.

Ohrabrujući rezultati

U istom istraživanju utvrđeno je da žene koje redovito vježbaju imaju kardiovaskularni kapacitet jednak onome kod 16 godina mlađih žena. "Rezultati su vrlo ohrabrujući", nastavlja Brooks, "jer to znači da je vježbanje efikasan alat kojim možemo držati pod kontrolom faktore zdravstvenog rizika za kronične bolesti koje se javljaju u starijoj dobi". Pozitivno mišljenje o rezultatima istraživanja izrazila je i dr. Zinta Zarins, koja se bavi problemima vezanima uz menopauzu jer je, smatra, vježbanje u toj dobi bolja "terapija" od niskokaloričnih dijeta.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
16:50 25.09.2009.

Možda znaju doktora Radmana.

DO
doktorica
10:52 25.09.2009.

Dok se one samo bave sobom naše žene se brinu više o egzistencijalnim problemima,pa ipak lijepo izgledaju.

Avatar Nevera
Nevera
05:41 25.09.2009.

Ma imaju pet banki, vidi se iz aviona... Lijepe žene, to je to... Genetika....Kemija....Kozmetika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije