Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

Seksualna renesansa u 40-ima: Novo je tijelo uvijek afrodizijak, bez obzira na dob

seks
Foto: Shutterstock
18.11.2014.
u 09:09

Nekima je u dugim vezama dosadno i traže uzbuđenje u avanturama, a drugi će tek u njima otkriti čari seksa, opustiti se i isprobati novo...

Imaju li ljubav i seks zajednički nazivnik, pitanje je koje ima odgovora koliko i seksualno aktivnih ljudi, a odgovor – ma kakav bio – nikada neće zadovoljiti sve. Je li precijenjena ljubav ili sam seks? Kada je seks bolji, u dugim vezama ili onaj usputni? Ovakva pitanje postavit će, objašnjavaju naši sugovornici, oni koji razmišljaju o takvim mogućnostima ili oni kojima se smije – više ili manje realna – prilika za skretanje s puta tj. neki brzinski seks.

Rekreacija i zabava

Odgovor na to pitanje pokušao je dati psiholog i seksualni terapeut dr. Ogi Ogas sa Sveučilišta Boston. Nedostatak seksualne strasti najčešći je problem među dugogodišnjim parovima. Partneri su još uvijek emotivno povezani i poštuju se, ali nedostaje im seksualna iskra. Na to se često žale žene kojima silno nedostaje strast s početka veze, no nisu ni muškarci imuni na to, objasnio je dr. Ogas za psychologytoday.com.

"Kvikić", u slengu pojam za brzinski seks u avanturi ili paralelnoj vezi, za neke je rekreacija i razbibriga, no malo je onih koji su spremni takvo iskustvo podijeliti s partner(ic)om kod kuće. Ako je pak riječ o samcima, i brzinske avanture imaju svoj vijek trajanja. Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić drži kako je gradnja partnerskog odnosa, uključujući i seksualnu dimenziju, ulaganje – ono emotivne vrste.

– Ako je partnerski odnos kvalitetan, ispunjen povjerenjem, i seks je dobar. No, ako je riječ o partnerima koji zajedništvo doživljavaju kao projekt ili zadovoljavanje društvene forme zbog koje su se vjenčali, takve će veze imati više brzinskih "šaranja". Emocije i povjerenje tu su u drugom planu – objašnjava psihologinja. Gestalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić drži kako na ovo pitanje nema egzaktnog odgovora. Zašto? Zato što je on individualan, ovisi o čovjeku. Nekima je u dugim vezama dosadno pa će tražiti uzbuđenje u kratkim seksualnim avanturama, "sa strane". Istovremeno, drugi će pak tek kad se veza ustali otkriti sve čari seksa, opustiti se, isprobati sve što ih je intrigiralo, istražiti vlastitu maštu...

U potrazi za dopaminom

– Sve je vrlo individualno. Kod nas nije provedeno nikakvo ozbiljnije istraživanje koje bi dalo informacije o seksualnim navikama Hrvata. Žene, recimo, tek u 40-ima u potpunosti upoznaju čari seksa jer su u tim godinama konačno sazrele, opustile se, zavoljele svoje tijelo. Te su godine seksualna renesansa za žene. To nipošto ne znači da u 40-ima postaju promiskuitetnije. Dapače, tada znaju što žele i to će podijeliti sa svojim partnerima – kaže Nataša Barolin Belić. Goran Arbanas, psihijatar i seksualni terapeut, objašnjava kako rutina u partnerskim odnosima nije novost, ali ni nepremostivi problem te da se kao tehnike pomoći koriste savjeti da se, primjerice, partneri ponašaju kao na početku veze, da izlaze, razgovaraju, dogovaraju se... U takvim se situacijama izlučuje adrenalin i dopamin koji su važni za dobar seks.

>>Ako vam je partner neraspoložen poslužite se ovim trikom

>>Žene, ovo su stvari o muškarcima koje trebate znati

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:34 19.11.2014.

OK, Istrazili smo. Dr Ogas, iz Irana, psihijatar najpoznatiji po sudjelovanju u kvizovima. dr. Ljubica Uvodić Vranić, 80 godisnja strucnjakinja u medicini rada, s specijalizacijom u poduci korporativnih managera i antistress metodama, Nataša Barolin Belić, samozvana seksualna terapeutkinja bez ikakvih dostupnih podataka te Albanac Goran Arbanas, zaposlen u opcoj bolnici Karlovac u sluzbi za dusevne bolesti sada u vecernjem pokusavaju napraviti temelj za postidplomski iako su ili ispod 40-ih, ili duplo iznad Ljubica Uvodić Vranić . Ovo su podatci do kojih sam dosao za nekih 50-ak sekundi na internetu. Moze li se ozbiljan dnevni list podiciti s time?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije