Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapamtite

Sedam elemenata stvaranja zdravlja

jogging
Pixsell
30.09.2009.
u 18:18

"Naše tijelo ima dovoljno snažan mehanizam samoizlječenja koji gotovo svakodnevno savršeno djeluje i čuva nas od zaraza, bolesti pa čak i smrti".

Odavno je već medicinski ustanovljeno da neke tvari iz hrane u određenih ljudi mogu izazvati rak, dok drugi ostaju savršeno zdravi. Zna se također da će u istoj sobi punoj virusa gripe netko oboljeti, a netko neće.

"Na djelu je veličanstveni mehanizam zvan imunološki sustav našeg tijela", objasnio je to pomalo patetično epidemiolog Simon Bielawski. "Naše tijelo ima dovoljno snažan mehanizam samoizlječenja koji gotovo svakodnevno savršeno djeluje i čuva nas od zaraza, bolesti i smrti".

Nažalost, ima jedan ali...

Zatrovanost zraka i zemlje, hrane i vode, djeluje na naše tijelo i psihu. Buka, zračenja, droge, lijekovi, poplava optičkih i akustičkih podražaja - na sve to ne možemo se priviknuti bez štetnih posljedica, a jedna od posljedica je i slabljenje našeg imunološkog sustava.

Što napraviti?

U Weimarskom institutu u Kaliforniji bio je dugo izvješen plakat na kojem je pisalo: "Novi početak - Božji i prirodni lijekovi". Bila je to jednostavna poruka o stvaranju zdravlja, koja je sadržavala sedam elemenata, a to su:

- Prehrana

- Tjelovježba

- Voda

- Sunce

- Umjerenost

- Zrak

- Odmor

Na kraju popisa, kao poseban uvjet, dodani su i vjera u Boga te kontroliranje vlastitih misaonih procesa. U najmanju ruku vrijedno je barem pokušati neke od tih elemenata utkati u svoj svakodnevni život.

Znate li staro vojničko pravilo o hrabrosti? U početku je glumite pred drugima, a s vremenom doista postajete hrabri.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:38 30.09.2009.

- Prehrana Nema se love osim ako nisi zaposlen u saboru ili vladi - Tjelovježba Svakodnevno hrmbamo kao robovi za mizernu plaću da su nam se već kralješci smotali - Voda Pa voda kao voda je odlična ako se makne kamenac i izuzetan smrad os klora te ako se zanemari da te poslije kupanja svrbi koža kao da imaš svrab - Sunce Pa i sunca ima dovoljno ako se uspije tično na vrijeme uhvatiti između betoniranih zgrada ili ako imaš sreće pa imaš posao u zagrebačkim cestama, pa se onda samo sunčaš po cijeli dan. - Umjerenost Vrlo smo umjereni i u hrani i u trošenju, a i u izlascima van, jer nemamo gdje izaći. - Zrak Zrak nam je vrlo čist s laganom primjesom ispušnih plinova od nepotrebnih semafora, te je jedini problem što ti je bijela košulja nakon pola sata boravka na svježem zraku crna oko vrata. - Odmor Da, odmor je najvažniji i odmaramo se satima čekajući na raznim šalterima čekajući dok birokracija odradi svoj posao. Nego, jesmo li to onda mi stvarno izuzetno zdrava nacija, jer ispunjavamo gotovo sve uvjete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije