Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mariborsko pohorje

Savršeni vikend na više od 40 km staza i još 27 km za skijaško trčanje

pohorje
Foto: skijanje.hr
23.01.2014.
u 16:44

Mariborsko Pohorje je uz Krvavec najveće slovensko skijalište, a najpoznatije je po održavanju “Zlatne lisice”, dugogodišnjeg natjecanja Svjetskog kupa za skijašice.

Mariborsko Pohorje je skijalište smješteno na jugozapadnom rubu grada Maribora na nadmorskoj visini od 325 do 1327 metara, dok se vrh Pohorja nalazi na 1543 m n/m. Iako prilično nisko, Pohorje uz povoljne mikroklimatske uvjete gotovo je redovito svake zime u bijelom ruhu.

Bolfenk i Areh

Na samo skijalište moguće je doći sa tzv. Snježnog stadiona na 325 m n/m odakle kabinska žičara vozi na 1042 m visok predio Bolfenk. Ovdje se nalazi poznata staza Radvanje na kojoj se održava tradicionalna “Zlatna lisica” – natjecanje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskom kupu. Osvijetljena je reflektorima te je na njoj moguće i noćno skijanje. Uz Bolfenk postoji još jedno područje na kojem se nalazi nekoliko zanimljivih staza – Areh.

Na njemu treba istaknuti vrlo lijepe crvene staze Cojzericu i Pisker. Potonja je dugačka i terenski razvedena, a skija se ispod moderne šesterosjedežnice s kupolom. Bolfenk i Areh su povezani nizom plavih staza i sporih žičara, pa tko želi uštedjeti pola sata na prelazak s jednog kraja na drugi neka radije izabere besplatni skibus koji redovito prometuje.

Skijalište ukupno broji 41,5 km uređenih staza (23,5 km plavih, 13 km crvenih i 5 km crnih), a uređeno je i 27 km staza za skijaško trčanje. U slučaju nedostatka snijega, snježni topovi osigurat će minimalno 100 skijaških dana. Valja istaknuti da se na skijaškoj poveznici Bolfenka i Areha nalazi nekoliko “skrivenih” staza koje će otkriti oni kojima ne smeta odguravanje štapovima na već spomenutim plavim poveznicama. Jedna od takvih je staza Partizanovo, duga otprilike 1 kilometar. Zbog izoliranog položaja može vam se dogoditi da praktički cijeli dan sami skijate na uređenoj crvenoj stazi.

Noćno skijanje

U noćnom skijanju možete uživati svaki dan od 18 do 21 sat. Mali nedostatak je što u slučaju toplijeg vremena topovi ne zasnježuju donji dio oko kabinske žičare i ako se spuštate do samoga podnožja morat ćete skinuti skije i oko 150 metara proći pješice. Nemate li svoju opremu, u podnožju skijališta ju je moguće unajmiti, kao i potražiti savjet učitelja skijanja ili bordanja. Za višednevne karte potrebna je fotografija, a one vrijede i za noćno skijanje kao i na Ribniškom Pohorju, Kopama i Kranjskoj Gori.

Wellness, shopping…

Na skijalištu smještaj nudi nekoliko hotela, a okrjepa se tijekom dana može pronaći u nekoliko restorana na stazi. Smještaj je raznolik, od luksuznih hotela s wellness ponudom do pristupačnih pansiona u okolici skijališta. Maribor, kao drugi najveći slovenski grad, nudi niz opcija za zabavu poslije skijanja – izlazak u restorane, slastičarnice, trgovačke centre, kina ili barove i diskoteke.

Mariborsko Pohorje isplativa je destinacija za skijanje vikendom. Budući da je lako i brzo dostupno, pogotovu iz pravca Zagreba, na stazama možete biti već u petak navečer. Subota i nedjelja ostavljaju puno vremena za uživanje na snijegu, ali i u popratnim sadržajima kojih u Mariboru ne manjka. Još kada je zima milostiva pa zabijeli cijeli kraj, nema potrebe tragati za udaljenijim i skupljim skijalištima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije