Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlični su

Najbolji savjeti baka unukama: 'Uvijek radi po svom. Čak i kada te svi gledaju kao da si luda...'

Getty Images
10.10.2019.
u 15:52

Bake ipak znaju najbolje, a to pokazuju i neki stvarno korisni savjeti koje smo u mladosti dobili od njih. Pitali smo Hrvatice koje savjete one pamte

Bake i djedovi često provode puno vremena s unucima pa se njihove rečenice pamte cijeli život. Upravo zato smo skupili nekoliko vrlo zanimljivih savjeta koje se ljudi sjećaju još iz mladosti. 

Čak je i istraživanje Sveučilišta Oxford pokazalo kako djeca koja se više druže sa svojim bakama i djedovima imaju i manje problema u ponašanju, a bolje se nose s raznim traumama ili drugim problemima. Bake i djedovi tako unucima usađuju ljubav i osjećaj sigurnosti. 

S druge strane, druženje s unucima ima pozitivan utjecaj i na bake i djedove koji zbog toga žive dulje, bolje, zdravije i sretnije. Istraživanje provedeno u Berlinu je pokazalo kako bake i djedovi koji provode puno vremena s unucima imaju 37 posto manji rizik smrtnosti u odnosu na ljude koji se ne druže sa svojim unucima.

Evo nekih stvarno zanimljivih savjeta koje su Hrvati dobili od svojih baka.

Ivana (30)

Foto: Getty Images

"Baka mi je rekla da budem pametna i da se ne udajem premlada. To mi je govorila kada sam imala 18, a i dan danas, kada imam 30 godina, mi to stalno ponavlja."

Martina (29) 

"Meni je baka često davala savjete, a pamtim da mi je jednom prilikom, kada sam bila nezaposlena, rekla da kada na poslu nema nikakvog napretka i unaprjeđenja da se trebam potruditi na druge načine..." 

Sandra (30) 

Foto: Getty Images

"Meni uvijek govori da ne smijem nikada biti gladna, štogod da radim i gdje god da jesam" 

Vlatka (25)

"Baka mi je jednom rekla da postoji poseban želudac; onaj za desert. I da uvijek, čak i nakon najvećeg ručka ikad, možeš pojesti nešto slatko. Moraš si priuštiti taj užitak i on se ne računa! Ovo mi je skroz simpatično i smiješno pa mi je ostalo u sjećanju, ali naučila sam od bake (baka) još puuuno toga. Životne stvari, o ljubavi, o poštenju, o iskrenosti... To su univerzalne lekcije koje vrijede zauvijek."

Ana (30) 

"Imala je puno savjeta, ali najviše se sjećam jednog koji mi je rekla kada sam izlazila van: 'Nemoj izlaziti kasno navečer jer se vani svašta događa'"

Ena (29) 

"'Di dvoje diše, trećo se piše'. Ovo bi značilo ako žena i muškarac spavaju u istom krevetu, postoji mogućnost stvaranja novoga života."

Ida (31)

"Taman sam prekinula s prvim dečkom koji je svima bio simpatičan pa nisu dobro primili prekid. Jedino me baka razumjela i dala mi savjet koji ću uvijek pamtiti: 'Mala, uvijek radi po svom. Čak i kada te svi redom gledaju kao da si luda jer si nešto napravila onako kako njima ne paše, ne ispričavaj se zbog toga. Da sam ja to shvatila u tvojim godinama, neke stvari bi bile drugačije. Ali ti sad, eto, znaš.'"

Valentina (29) 

Foto: Getty Images

"Ako propustiš jedan dan spavanja, to ćeš osjetiti cijeli život"

Pogledajte ljubavne savjete s Trešnjevačkog placa: 

Ključne riječi

Komentara 1

AE
Aedes2017
18:44 10.10.2019.

Roditelji su o d g o v o r n i za odgoj svoje djece ,dok se deda i baka zezaju. Normalno da postoje interakcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije