Naslovnica Lifestyle

Najbolji savjeti baka unukama: 'Uvijek radi po svom. Čak i kada te svi gledaju kao da si luda...'

Bake ipak znaju najbolje, a to pokazuju i neki stvarno korisni savjeti koje smo u mladosti dobili od njih. Pitali smo Hrvatice koje savjete one pamte
10. listopada 2019. u 15:52 1 komentara 628 prikaza
Foto: Getty Images

Bake i djedovi često provode puno vremena s unucima pa se njihove rečenice pamte cijeli život. Upravo zato smo skupili nekoliko vrlo zanimljivih savjeta koje se ljudi sjećaju još iz mladosti. 

Čak je i istraživanje Sveučilišta Oxford pokazalo kako djeca koja se više druže sa svojim bakama i djedovima imaju i manje problema u ponašanju, a bolje se nose s raznim traumama ili drugim problemima. Bake i djedovi tako unucima usađuju ljubav i osjećaj sigurnosti. 

S druge strane, druženje s unucima ima pozitivan utjecaj i na bake i djedove koji zbog toga žive dulje, bolje, zdravije i sretnije. Istraživanje provedeno u Berlinu je pokazalo kako bake i djedovi koji provode puno vremena s unucima imaju 37 posto manji rizik smrtnosti u odnosu na ljude koji se ne druže sa svojim unucima.

Evo nekih stvarno zanimljivih savjeta koje su Hrvati dobili od svojih baka.

Pranje kose Vrlo zanimljivo Jeste li znali da cijelo vrijeme krivo perete kosu? Evo nekoliko savjeta stručnjaka

Ivana (30)

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

"Baka mi je rekla da budem pametna i da se ne udajem premlada. To mi je govorila kada sam imala 18, a i dan danas, kada imam 30 godina, mi to stalno ponavlja."

Martina (29) 

"Meni je baka često davala savjete, a pamtim da mi je jednom prilikom, kada sam bila nezaposlena, rekla da kada na poslu nema nikakvog napretka i unaprjeđenja da se trebam potruditi na druge načine..." 

Sandra (30) 

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

"Meni uvijek govori da ne smijem nikada biti gladna, štogod da radim i gdje god da jesam" 

Vlatka (25)

"Baka mi je jednom rekla da postoji poseban želudac; onaj za desert. I da uvijek, čak i nakon najvećeg ručka ikad, možeš pojesti nešto slatko. Moraš si priuštiti taj užitak i on se ne računa! Ovo mi je skroz simpatično i smiješno pa mi je ostalo u sjećanju, ali naučila sam od bake (baka) još puuuno toga. Životne stvari, o ljubavi, o poštenju, o iskrenosti... To su univerzalne lekcije koje vrijede zauvijek."

Ana (30) 

 | Autor :

"Imala je puno savjeta, ali najviše se sjećam jednog koji mi je rekla kada sam izlazila van: 'Nemoj izlaziti kasno navečer jer se vani svašta događa'"

Novac PAMETNE ODLUKE Donosimo pet jednostavnih savjeta za uštedu novca

Ena (29) 

"'Di dvoje diše, trećo se piše'. Ovo bi značilo ako žena i muškarac spavaju u istom krevetu, postoji mogućnost stvaranja novoga života."

Ida (31)

"Taman sam prekinula s prvim dečkom koji je svima bio simpatičan pa nisu dobro primili prekid. Jedino me baka razumjela i dala mi savjet koji ću uvijek pamtiti: 'Mala, uvijek radi po svom. Čak i kada te svi redom gledaju kao da si luda jer si nešto napravila onako kako njima ne paše, ne ispričavaj se zbog toga. Da sam ja to shvatila u tvojim godinama, neke stvari bi bile drugačije. Ali ti sad, eto, znaš.'"

Valentina (29) 

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

"Ako propustiš jedan dan spavanja, to ćeš osjetiti cijeli život"

Pogledajte ljubavne savjete s Trešnjevačkog placa: 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Aedes2017:

    Roditelji su o d g o v o r n i za odgoj svoje djece ,dok se deda i baka zezaju. Normalno da postoje interakcije.