Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više zaraženih

Virus zika 'strašniji' nego što se mislilo

zika
Foto: Reuters/PIXSELL
11.04.2016.
u 23:34

S virusom se u vezu dovodi više zdravstvenih poremećaja kod novorođenčadi, rekla je dr. Anne Schuchat iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

Visoki američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su upozorili da je virus zika "strašniji" nego što se isprva mislilo te da bi mogao predstavljati veću prijetnju za Sjedinjene Države nego što se ranije pretpostavljalo. 

S virusom se u vezu dovodi više zdravstvenih poremećaja kod novorođenčadi, rekla je dr. Anne Schuchat iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Komarac koji prenosi virus proširio se na 30 američkih saveznih država, a u Puerto Ricu bi moglo biti i više stotina tisuća zaraženih. 

Zdravstveni dužnosnici su na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući kazali da su izvršili pritisak na Kongres, kako bi što prije odobrio izdvajanje dodatnih 1,9 milijarda dolara za hitne slučajeve i kako bi SAD bio spreman za borbu protiv opasnog virusa. Obamina administracija izdvajanje dodatnih sredstava zatražila je još u veljači. 

"Sve u vezi s virusom čini se malo strašnijim nego što što smo mislili u početku", rekla je dr. Schuchat. "Nadajući se da nećemo svjedočiti širenju bolesti u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, moramo biti u potpunosti sigurni da su savezne države spremne za takav scenarij", kazala je.

Virus zika, koji se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, vrlo se brzo širi zemljama Latinske Amerike i Karibima. 

Bijela kuća je prošli mjesec najavila da će sredstva za hitne slučajeva, koja su bila namijenjena za borbu protiv virusa ebole, a riječ je o 589 milijuna dolara, preusmjeriti u sredstva namijenjena potencijalnoj borbi protiv zike.

To je osobito važno prije nego što se počne širiti kontinentalnim dijelom SAD-a, što bi se moglo dogoditi s obzirom na dolazak toplijih ljetnih mjeseci, rekli su američki dužnosnici.

>> Brazilski znanstvenici otkrili novi moždani poremećaj povezan sa zika virusom

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
07:11 12.04.2016.

mirkocefalija nije povezana sa zika virusom, i prestanite već jednom ovaj napaćeni narod plašiti glupostima! zika virusa ima po cijeloj srednjoj i južnoj americi godinama, isto u africi, aziji... i sve do sada nije bilo ovakvih posljedica. sam tamo gdjedje su vodu tretirali sredstvima za kontorlu komaraca je do toga došlo. larvicidi. čitajte malo ozbiljnije listove, vi novinari. opet radite pripremu za farmaceute, a? kao i kod svinjske gripe, koja je daleko bezazlenija od obične gripe. ili ćete opet sa ptičjom gripom krenuti? bitno da su mali proizvođači piletine odstranjeni s tržišta. veliki, kod kojih je i dolazilo do najvećih problema, su opstali.

NI
Nik123
11:43 12.04.2016.

Prenamijenit ce lovu predviđenu za ebolu na zika virus. Jer su carobno rijesili ebolu bez ulozenog dolara? Od one panike i epidemije kojom su nas plasili, bolest je nestala preko noci, isto kako je i nastala. Naravno, scenarij koji se ponavlja vec godinama, cim su preko izlijecili dosad "najsmrtonosniju" bolest, iznenada se pojavila jos smrtonosnija i tako u krug.

RA
ranko75
16:19 12.04.2016.

Ja sam procitao da je taj virus razvio Bil Geits sa zeljom da smanji populaciju na planeti, istrazivanje je platio njegov fond u vezi cega u Rusiji razmatraju da mu zabrane ulazak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije