Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zamaskirajte' se

S maskom ćete pokazati svoje pravo lice - svježe i odmorno

getty
Getty/Guliver
02.09.2012.
u 08:00

Nakon sunca, vjetra i morske soli, koža je dehidrirana i preosjetljiva. Potrebna joj je hitna obnova, a za to su savršene maske!

Yang Gui Fei, kraljevna iz dinastije Tang, nadaleko je bila poznata po ljepoti, a istu je, navodno, imala zahvaliti maski koju je pripremala sama. Smrvljene bisere, bijeli žad i đumbir miješala je s korijenom lotusa i nanosila na lice.

Kažu kako ova maska izbjeljuje kožu i pegla bore. Pa, imate li viška bisera (umjesto da ih bacate pred svinje), možete testirati učinkovitost ovog recepta. A ako nemate, u hladnjaku ćete zasigurno pronaći poneki od sastojaka za maske koje prokušano djeluju.

Osim toga, tu su kutijice i tubice pune njege koje samo čekaju da ih uposlite. Jer, nakon godišnjih odmora, morske soli, sunčevih zraka i vjetra, koža je dehidrirana i preosjetljiva, pa joj je potrebna hitna obnova.

Barem jednom tjedno nanesite na kožu masku, koja ima visoku koncentraciju aktivnih sastojaka, te nevjerojatan mehanizam djelovanja i iskorištavanja istih. Točnije, maska stvara film između kože i zraka, te ulazi u kožu u točno potrebnom omjeru.

Ona nadomješta vlažnost, masnoću i hranjive tvari, stimulira oslobađanje negativnih tvari, te potiče cirkulaciju u koži. I još nešto, pore se šire, čime omogućuju potpuno upijanje aktivnih tvari iz formule maske.

Najvažnije je da si osigurate barem pola sata samoće i mira. Nemojte misliti da je dobra samo ona maska koja se stvrdne i zategne na licu. Najnovije formule su na licu nevidljive i naoko ništa “ne rade”. Upravo takve maske su namijenjene superosjetljivoj i koži sklonoj kuperozi.

Obratite pažnju na način nanošenja, te učestalost korištenja maski, jer oni ovise o tipu i potrebama kože. Slijedite upute i ne zaboravite je nanijeti na područje vrata i dekoltea, ali ne i na područje oko očiju i usana (jer možete prouzročiti obrnute efekte).

Dakle, prije nanošenja maske uklonite kosu pomoću frotirne trake. Potom, nanesite masku prstima ili kistom, počevši od čela, pa prema obrazima, bradi i nosu. Nanesite proizvod u većoj količni, ne ostavljajući prazna mjesta na koži. I opustite se uz ugodnu glazbu ili knjigu!

Masku ostavite da djeluje točno propisano vrijeme, koje može varirati od tri do 20 minuta. Uklonite ostatak vlažnom spužvicom. Ako na licu imate masku s glinom (koja se suši u dodiru sa zrakom), najprije je namočite tapkanjem vatom natopljenom mlakom vodom.

Kad ste skinuli masku, umijte se termalnom ili barem destiliranom vodom, te prijeđite preko lica bezalkoholnim losionom kako biste dodatno osvježili kožu i stisnuli pore. Na kraju, ne zaboravite svoju uobičajenu kremu.

U prilog onima koji tvrde kako na lice treba stavljati ono što možeš pojesti, maske od voća, mlijeka ili meda prava su poslastica za kožu:

Maska za suhe usne od meda i mrkve

Dvije velike žlice vrhnja pomiješajte s dvije naribane mrkve i jednom žlicom meda. Smjesu nanesite na usnice i ostavite da djeluje 20 minuta. Ostatak uklonite vlažnom blazinicom. Vrhnje sadrži proteine koji hrane kožu, a mrkva, bogata vitaminom A, štiti kožu, dok betakarotenom, izvrsnim antioksidansom, djeluje protiv slobodnih radikala. Med omekšava kožu.

Maska od krastavca za kožu sklonu crvenilu

Krastavac operite, ogulite i narežite na kockice. Dodajte žličicu vrhnja i bjelanjak. Sadržaj nanesite na lice i dekolte. Ostavite da djeluje 30 minuta, a potom se umijte mlakom vodom. Krastavac je prebogat vodom, pa je izvrstan za dehidriranu kožu sklonu prištićima. Vrhnje uklanja površinsku suhoću kože i omekšava je, a bjelanjak veže sve sastojke i čini masku osvježavajućom.

Osvježavajuća maska od malina

Zgnječite četiri zrele maline sa žlicom meda i vrhnja. Masku nanesite na lice, ostavite pola sata, pa se umijte. Maline su, kao i sve šumsko voće, bogate bioflavonoidima koji aktiviraju cirkulaciju u koži. Med je važan izvor vitamina i minerala, a vrhnje zbog hranjivog i osvježavajućeg djelovanja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije