Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak u školu

Rujanske muke: kako pripremiti dijete za nastavu

Škola, prvašići, školarci
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.08.2017.
u 07:00

Sretnici su oni kojima škole daju besplatne knjige, jer za tri starija školarca one stoje i više od 5000 kuna

Svaki je rujan za roditelje osnovaca i srednjoškolaca velik izazov, s kojim se neki suočavaju prvi put, a drugi “ponavljaju gradivo”. Koliko se god puta suočili s istim obvezama, nabava knjiga i kupnja odjeće i obuće za novu školsku godinu mnogim su majkama i očevima, jednako kao i njihovoj djeci, jako stresni.

U želji da djetetu osiguraju najbolje uvjete za nastavu mnogi se lome između financijskih mogućnosti i dječjih stvarnih potreba. S prosječnim primanjem od oko 5000 kuna – a što mnogi u našoj populaciji nemaju – roditelj za opremanje školarca mora izdvojiti najmanje tisuću za one najmlađe do minimalnih 2000 kuna za starije školarce. To uključuje samo kupnju odjeće i obuće, te bilježnica, olovaka, bojica, pernica... Kupnja knjiga znatno povećava troškove, pa ako roditelj ima tri starija školarca mora izdvojiti više tisuća kuna samo za udžbenike.

Ovisno o razredu, taj trošak doseže i više od 5000 kuna. Zato su pravi sretnici oni kojima su škole osigurale besplatne knjige. Nerijetko roditelji dvoje kako obući svog školarca, pogotovo osnovca, a da on bude zadovoljan. U našem prilogu donosimo pregled odjeće i obuće za djevojčice i dječake u tri kategorije, prilagođene roditeljima različitih kupovnih mogućnosti, te ruksake. Koliko god djeca vole biti u trendu, roditelji ne smiju “padati” na svaku njihovu želju, nego im mudro i s puno ljubavi objasniti da im baš sve to ne treba.

Početak školske godine za brojne je učenike prava mora, pogotovo kada mijenjaju školsku sredinu, primjerice kada prelaze u peti ili prvi razred srednje škole. Roditelji tad moraju biti i psiholozi. Savjetima i podrškom svojim mališanima moraju dati osjećaj sveprisutne sigurnosti, poučiti ih kako prevladati strah od škole. Pročitajte na sljedećim stranicama što o tome kažu stručnjaci. Kako pak opremiti sobu za školarca, kakav stolac, stol i lampu izabrati za očuvanje zdravlja njegove kralježnice i vida te još drugih korisnih savjeta donosimo u našem drugom nastavku 31. kolovoza, a u trećem nastavku, 1. rujna, donosimo sve o knjigama i gadgetima za školarce.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije